Comisia Europeană avertizează că Legea dării în plată, în forma inițială aprobată de Parlament, reprezintă un risc major pentru economie.
Aplicarea retroactivă la împrumuturile aflate în dreluare poate afecta încrederea investitorilor, dar și creditarea, susțin oficialii de la Bruxelles.
Președintele Klaus Iohannis a cerut recent reexaminarea acestei legi. Documentul a fost asupru criticat și de bănci.
Creșterea economică a României va atinge anul acesta un vârf de 4,2%, arată estimările Comisiei Europene, datorită creșterilor salariale, dar și măsurilor de relaxare fiscală. Principalul motor rămâne cererea internă. Doar că ar exista o problemă, anunță oficialii de la Bruxelles.
Legea dării în plată în forma aprobată inițial de Parlament reprezintă un risc major pentru perspectiva macroeconomică. Aplicarea documentului la împrumuturile aflate în prezent în derulare ar putea avea un impact negativ asupra creșterii creditării și încrederii consumatorilor și investitorilor. Chiar și cererea internă poate fi afectată, se arată în raportul Comisiei.
În forma inițială a legii, o persoană poate ceda băncii toate bunurile ipotecate în contractul de credit, fără alte costuri. Cu alte cuvinte, o persoană poate scăpa de creditul imobiliar, dacă renunță în favoarea băncii la locuința cumpărată, chiar dacă valoarea acesteia a scăzut de la contractarea creditului. Legea a fost intens criticată de bănci, iar în președintele Iohannis a retrimis-o la Parlament pentru reexaminare. Șeful statului a spus că acest proiect este binevenit, dar în forma adoptată de Legislativ, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze “dificultăţi”. Comisia Juridică din Senat a amânat în urmă cu două zile discuțiile pe acest proiect, iar deputatul Daniel Zamfir, iniţiatorul proiectului, susține că decizia de amânare a fost luată din cauza unor tergiversări pe care le-ar încerca băncile.