Comisia Europeană (CE) verifică numărul tot mai mare al reţinerilor şi al expulzărilor în rândul cetăţenilor UE din Marea Britanie.
CE a atras atenţia că va „acţiona în consecinţă” împotriva guvernului Theresei May, dacă se dovedeşte că se încalcă drepturile cetăţenilor europeni, relatează The Guardian.
Numărul reţinerilor şi al expulzărilor în rândul cetăţenilor europeni din Marea Britanie a crescut semnificativ după votul pentru Brexit, Ministerul Britanic de Interne fiind suspectat că ţinteşte deliberat europenii, scrie The Guardian.
Aceste bănuieli vin în contextul în care Theresa May a promis „un mediu ostil” pentru cei despre care consideră că nu ar trebui să se afle în Regatul Unit.
O analiză a datelor oficiale arată că numărul de expulzări în rândul cetăţenilor Uniunii Europene au atins un record în acest an.
Peste 5.300 de persoane au fost trimise în ţările de origine până în iunie 2017, o creştere cu 20% faţă de anul anterior.
Totodată, numărul europenilor reţinuţi a crescut de şase ori, din 2009, iar criticii Guvernului de la Londra consideră că aceste cifre arată că Ministerul de Interne a primit undă verde să fie cu ochii pe europenii din Regat, după Brexit.
Și ambasadele europene la Londra au început să fie preocupate de acest aspect. Ambasada Slovaciei, de exemplu, a confirmat că observat că un număr din ce în ce mai mare de cetăţeni slovaci au fost expulzaţi, unii dintre ei fără motive întemeiate.
În timpul discursului ţinut la Florenţa pe 22 septembrie, Theresa May a subliniat că drepturile cetăţenilor UE din Marea Britanie vor fi foarte clar stipulate în tratatul de ieşire din blocul comunitar.
„Sentimentele calde transmise de Theresa May prin discursul de la Florenţa sunt în contradicţie cu acţiunile oficialilor Ministerului de Interne, care se pare că nu mai ţin cont de dreptul cetăţenilor UE la liberă circulaţie. Guvernul încalcă drepturile europenilor de a locui şi de munci în Marea Britanie”, a spus directorul fundaţiei de caritate Bail for Immigration Detainees (BiD), Celia Clarke, relatează The Guardian.
BiD susţine că cetăţenii europeni sunt reţinuţi şi expulzaţi pentru delicte minore, cum ar fi încălcarea legislației rutiere.
Organizaţia mai spune că mulţi cetăţeni din alte state UE sunt trimişi în ţările de origine fără a li se permite să se apere în instanţă.