Confidenţialitate

Ce înseamnă că OMS a declarat coronavirusul din China urgență sanitară mondială?

Virusul din oraşul chinez Wuhan reprezintă urgenţă de nivel global, a stabilit aseară Organizația Mondială a Sănătății. 

OMS definește drept “urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” un “eveniment extraordinar” care este “grav, neobişnuit şi neaşteptat”.

Există două criterii pentru ca un asemenea eveniment să poată fi considerat o astfel de urgență. În primul rând, epidemia trebuie să afecteze cel puțin două țări. În cazul de față – virusul a ajuns în cel puţin alte 18 ţări, unde au fost semnalate cazuri de transmitere de la om la om.

În al doilea rând, este necesar ca epidemia să impună „un răspuns internațional coordonat”.

Declararea stării de urgență duce la măsuri mult mai stricte în domeniul sănătății, la o creștere a finanțării în domeniul medical și la alocarea unor resurse suplimentare pentru prevenirea răspândirii bolii.

Decizia OMS ar putea avea și alte efecte. Statele lumii ar putea să impună restricții asupra comerțului și libertății de mișcare a populației. Totodată, autoritățile naționale ar putea introduce măsuri suplimentare de scanare în aeroporturi și în alte spații publice pentru monitorizarea stării de sănătate a populației.

Recomandările impuse de OMS sunt temporare și revizuite din trei în trei luni.

Din 2009 până în prezent starea de urgență a fost declarată de cinci ori: în 2009 din cauza pandemiei de gripă porcină, epidemia de poliomielită din 2014, cea de Ebola din Africa de Vest din 2014, epidemia de Zika din 2015-2016 și cea de Ebola din 2018.

În China, bilanţul la nivel naţional al epidemiei provocate de noul coronavirus (apărut în decembrie) a ajuns la la 213 morţi.

Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.