Confidenţialitate

Ce înseamnă avertismentul Comisiei Europene privind activarea articolului 7, în cazul României?

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, spune că deocamdată, Comisia aşteaptă să vadă dacă Puterea de la Bucureşti revine sau nu asupra ultimelor modificări ale Codurilor Penale, operate recent şi dacă ia alte măsuri care afectează statul de drept.

“Nu ne aflăm încă în punctul în care declanşăm oficial procedura de sancţionare sau de fixare a unui termen limită. Dar suntem în etapa premergătoare acestui moment, după cum a scris şi prim vicepreşedintele Comisiei foarte clar în scrisoarea sa. El a indicat acolo parametrii şi punctele cheie care afectează statul de drept în România. Dacă nu sunt luate în seamă, atunci se vor declanşa acţiunile specifice. Aşadar, suntem în ultiva fază înainte de declanşare”- a declarat Margaritis Schinas.

Comisia Europeană a confirmat că a trimis primilor patru oameni de stat din România o scrisoare în care prim vicepreşedintele Guvernului Uniunii avertizează oficial că România este în pragul activării articolului 7 din Tratatul de funcţionare a blocului comunitar.

Margaritis Schinas a explicat astăzi la Bruxelles ce l-a determinat pe prim vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, să dea un nou ultimatul Bucureştiului.

”Principala îngrijorare se referă la evoluţiile care interferează cu independenţa sistemului judecătoresc şi combatarea eficientă a corupţiei, inclusiv protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene şi în special amendamentele recent adoptate la codurile penale. Acestea riscă să creeze o situaţie de impunitate de facto pentru infracţiuni. Posibila legislaţie care permite apelurile extraordinare ar agrava suplimentar situaţia statului de drept. “

Este pentru prima dată de când suntem membri ai Uniunii când Comisia invocă acest articol care poate duce la suspendarea dreptului de vot în Consiliul Uniunii Europene.

Vineri, prim vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans le-a trimis preşedintelui ţării, liderilor Camerei Deputaţilor şi Senatului şi premierului, o scrisoare în care le-a atras atenţia că în cazul activării articolului 7, Mecanismul de Cooperare şi Verificare, cunoscutul MCV nu va mai fi valabil, dar recomandările din raport vor rămâne valide.