Fertilitatea depinde de mai mulți factori, printre care vârsta, greutatea sau alimentația.
Femeile care nu reușesc să rămână gravide ar trebui să ia în considerare și faptul că partenerul poate avea probleme legate de fertilitate.
Mai mulți oameni de știință de la Universitatea Harvard au studiat efectul mezelurilor și cărnii procesate asupra fertilității. Studiul a urmărit obiceiurile alimentare în rândul a 156 de bărbaţi. Astfel, s-a constatat că, la bărbaţii care consumau fie şi o jumătate de porţie de mezeluri zilnic – o felie de bacon sau un cârnăcior – doar 5,5% dintre spermatozoizi aveau formă şi dimensiuni normale.
Cauza pare să fie pesticidele din carnea roşie, care interferează cu hormonii produși în organism cu rol în menținerea fertilității.
Cercetătorii recomandă celor care doresc să devină părinți să înlocuiască mezelurile şi carnea procesată cu peşte, mai ales cod şi halibut. Peştele alb are un efect benefic pronunțat asupra fertilității, fiind bogat în zinc.
Conceperea unui copil este puternic influenţată de stilul de viaţă: fumatul, consumul de alcool şi stresul reduc fertilitatea, în vreme ce exerciţiul fizic şi o alimentaţie sănătoasă cresc şansele de a concepe un copil.
De asemenea, numărul cazurilor de cancer de colon, boli cardiovasculare şi diabet a scăzut în cazul persoanelor de sex masculin care au redus la jumătate consumul de mezeluri şi carne procesată.