Confidenţialitate

Ce hobby-uri ar trebui să trec în CV? (P)

Indiferent dacă ne gândim la viața personală sau ne referim la sfera profesională, interesele și abilitățile comune constituie liantul către comunități bazate pe relații durabile, din care toate părțile implicate au de câștigat. În acest fel, fiecare împărtășește din propria experiență, și, la rândul său, descoperă noi perspective asupra domeniului care îl pasionează. La fel se întâmplă și atunci când ajungem într-un nou colectiv de muncă. Fiecare pune în practică ce știe cel mai bine să facă, iar la finalul zilei rezultatul va fi unul satisfăcător pentru toată echipa. Tocmai de aceea este important să le transmiți recrutorilor încă de la interviu la ce ești cel mai priceput. Iar dacă te întrebai ce hobby-uri să treci în CV pentru a fi contactat, ai ajuns în locul potrivit pentru a afla!

Poate că nu este întotdeauna ușor să ne găsim vocația de cum am început căutările pentru primul job. Am spune chiar că e puțin probabil să știm cu adevărat ce carieră ne dorim atât de devreme. Desigur că mai sunt și excepții, iar aici ne referim la copiii care au ales calea sportului încă de la vârste fragede ori la aceia care s-au implicat în programe extrașcolare și activități de voluntariat, pentru a-și satisface curiozitatea în domenii cât mai variate.

Pe măsură ce simți o chemare sau o afinitate către o activitate sau alta, de la cântatul la un instrument muzical până la dezvoltarea unei aplicații mobile, te poți focusa pe perfecționarea respectivei abilități, astfel încât să devină mai mult decât o pasiune. Dacă devii suficient de bun, este imposibil să nu fii remarcat. Este șansa ta să-ți câștigi existența dintr-o activitate pe care o faci din plăcere.

În rândurile următoare, venim în ajutorul tău cu câteva sfaturi legate de personalizarea CV-ului, respectiv a rubricii destinate pasiunilor din timpul liber, pentru a ajunge cât mai repede la jobul dorit.

 

Ce hobby-uri să trec în CV?

Sunt foarte mulți aceia care se reorientează în carieră tocmai pentru că își descoperă mai târziu pasiunile. Ceea ce nu este un lucru greșit să îți șlefuiești punctele forte pe măsură ce te maturizezi. Însă, cu cât le descoperi mai devreme, cu atât este mai bine. De asemenea, dacă hobby-urile tale au un corespondent în industria în care activezi, cu siguranță ele îți vor facilita avansarea în companie, vor acorda prioritate în obținerea unui alt loc de muncă, favorizând și lansarea propriei afaceri.

Iată ce ce hobby-uri să treci în CV pentru a-ți spori șansele pe piața locurilor de muncă, și, în același timp, să-ți consolidezi portofoliul personal:

  • Abilități de programare: Dacă plănuiești să lucrezi sau să avansezi în domeniul IT, cu siguranță ar fi de mare ajutor să menționezi la ce ești avansat, și la ce anume începător, de exemplu aplicații web, CSS, JavaScript, HTML.

 

  • Deprinderi de lucru în echipă: Activități precum practicarea unui sport de echipă, alăturarea într-o formație muzicală sau trupă de teatru le dau de înțeles recrutorilor că ai putea fi un bun coechipier atât într-un departament mai restrâns, cât și într-unul mai numeros.

 

  • Atestare avansată în domeniul culinar (bucătar, brutar, patiser profesionist): Deși până nu demult în România acest domeniu esențial nu era văzut atât de bine, pentru angajarea în industria HoReCa este necesar să deții o certificare în acest sens. Cu excepția posturilor deschise doar pe perioada verii, în toate celelalte cazuri și experiența constituie o cerință.

 

  • Competențe de limbi străine și călătoritul: Cunoașterea unor culturi cât mai diferite de a noastră îți poate deschide orizonturile în toate ariile vieții tale, și implicit, în contexte profesionale.

 

  • Participarea la acțiuni de voluntariat: Dedicarea timpului liber unor cauze cu impact social sau în favoarea mediului înconjurător exprimă un grad ridicat de empatie și deschiderea de a-i ajuta pe cei din jur. În mod cert vei fi apreciat pentru voluntariat!

 

  • Cunoștințe despre nutriție: Sănătatea reprezintă cel mai de preț dar pe care îl putem avea. Având astfel de cunoștințe, poți obține inclusiv roluri în această direcție chiar în cadrul firmei pentru care lucrezi în prezent, însă în care nu mai ești mulțumit de rolul actual. Dezvoltarea unor programe privind adoptarea unui stil de viață sănătos a devenit o prioritate pentru mulți angajatori. Dacă angajații vor propera, și compania va merge în direcția cea bună.

 

  • Arhitectură și design grafic: Dacă ai absolvit studii sau cursuri în domeniu, pe lângă proiectare, vei avea un mare as în mânecă pentru că poți ocupa și rolul unui grafician. Astfel, vei deveni un adevărat om de bază și greu de înlocuit în orice companie vei ajunge.

 

  • Crearea de conținut pe diverse platforme sociale sau deținerea unui blog: Oricine își dorește să lucreze în domeniul creativ va fi ușor de evaluat de către recrutori prin prisma portofoliului personal. Nu ezita să îl trimiți recrutorilor!

Concomitent cu redactarea unui CV care te poate propulsa în carieră prin prisma hobby-urilor tale, este important să reții că inclusiv activitatea ta de pe rețelele sociale poate influența procesul de recrutare. După cum susține un consultant care a adunat ani buni de experiență în recrutare, brandul personal pe care îl construiești sau care reiese dintr-o vizualizare rapidă a profilului tău de Facebook contează mai mult decât ți-ai fi imaginat. Îți sugerăm ca din când în când să revizuiești ce ai mai postat în ultima vreme. Conținutul poate fi foarte ușor interpretat și folosit în favoarea ori în detrimentul tău. Ar fi păcat ca un avatar dintr-un spațiu virtual să constituie o piedică în profesia ta.

Acum că am deslușit împreună misterul întrebării „Ce hobby-uri să trec în CV?”, sperăm că acum ești mult mai înclinat să îți expui pasiunile inclusiv în mediul profesional. Procedând astfel, îți va fi mult mai ușor să obții jobul mult visat. Nu în ultimul rând, încearcă să nu țintești spre succes cu orice preț și nu spera nici ca el să apară peste noapte. Includerea hobby-urilor în sarcinile de zi cu zi, însă într-un cadru mai organizat, reprezintă un proces de durată. În acest caz, rezultatele sunt urmărite îndeosebi pentru generarea unui profit, și nu mai este vorba doar de o activitate complementară muncii.