Confidenţialitate

Ce facem cu hainele pe care nu le mai purtăm

Industria textilă este una dintre cele mai mari consumatoare de resurse la nivel mondial. Numai pentru producerea unui singur tricou se consumă 800 de litri de apă, iar pentru o pereche de blugi peste 7000 de litri de apă.

O tonă de haine înseamnă un consum de energie de 10 ori mai mare decât producerea unei tone de oțel sau de sticlă. Iar textilele aruncate la gropile de gunoi devin deosebit de periculoase.

În timp ce hainele din lână se descompun, dar produc metan, un gaz cu puternic efect de seră, fibrele sintetice nu se descompun în natură. În același timp, depozitele de deșeuri reprezintă o amenințare pentru aprovizionarea populației cu apă. De fiecare dată când plouă, apa se scurge prin gunoi și preia produse chimice și materiale periculoase din tot ceea ce este în depozitul de deșeuri. Această apă include substanțele chimice utilizate în haine și produse textile, cum ar fi vopsele și înălbitori. Apa se colectează în partea de jos a depozitului de deșeuri, de multe ori în cantități mari și poate fi de până la 200 de ori mai toxică decât apa din canalizare.

Înainte să punem hainele pe care nu le mai purtăm  într-un sac la gunoi sau, chiar mai rău, sa le aruncam, piesă cu piesă laolaltă cu gunoiul menajer, Misiunea Verde a adunat câteva sfaturi  utile, inspirați de colectaredeseuri.ro.

Primul lucru pe care-l poți face este să renunti la dorința obsesivă de a cumpăra haine – asta dacă o ai – sau să cumperi haine într-un ritm moderat și doar dacă îți lipsește ceva esențial în garderobă. Apoi, sa reciclezi prin donarea lor direct persoanelor care au nevoie de ele sau asociațiilor de caritate, care pot oferi, în unele cazuri, formulare fiscale pentru deduceri.

E o lista lungă și deschisă de ONG-uri sau asociații care strang haine pentru persoanele defavorizate și de obicei deruleaza campanii punctuale, însă poți să-i contactezi direct și să mergi la sediul lor cu hainele de donat.

Între opțiunile de a dona hainele purtate, dar aflate în stare bună, echipa Misiunea Verde a identificat Bine Boutique– un magazin caritabil al Crucii Roșii Filiala sector 6 București. Ei donează hainele către beneficiari sociali sau le reinventează pentru a nu ajunge la groapa de gunoi.

Tot în București, în apropierea Foișorului de Foc veți găsi Atelier Merci, o afacere socială în care sunt croite haine si accesorii, iar profitul obținut merge către sprijinirea copiilor de la sate, prin burse și consultații stomatologice. Atelier Merci primește, deocamdată, pentru reciclare cămăși si costume bărbătești care sunt transformate în alte produse.

Magazinul caritabil Social Exchange strânge donații atât de la persoane fizice, cat și juridice, pe tot parcursul anului, iar apoi le distribuie persoanelor aflate în dificultate, oferindu-le posibilitatea să-și aleagă produsele în funcție de nevoile lor. Prin donare, puteți obține puncte pentru acces la anumite servicii, în timp ce beneficiarii trebuie sa desfășoare activități utile comunității. La Social Exchange puteți dona îmbrăcăminte, dar și alte lucruri precum alimente, electrocasnice, mobilă, articole pentru copii, articole de îngrijire personală, cărți și rechizite.

imparte.ro este un portal al carității unde poți găsi familii și comunități care au nevoie nu doar de îmbrăcăminte, ci și de alte articole. Tot aici găsești și o lista a fundațiilor, informații despre cum poți deveni voluntar și alte modalități de a te implica în comunitate.  Chiar dacă zona de știri nu a mai fost actualizată, în categoria anunțuri găsiți unele noi aproape zilnic.

O altă platformă online este Lucrurigratis.ro, este unde poti oferi gratuit produse celor care au nevoie, de la îmbrăcăminte și articole textile, pana la jucării și jocuri, mobila, obiecte de decor, practic orice îți prisoseste și este în căutarea unui alt cămin. Donațiile nu se fac doar în București, ci la nivelul întregii țări.

Există, de asemenea, programe ale unor magazine de îmbrăcăminte prin care puteți da haine spre reciclare, în schimbul unui voucher de cumpărături sau le puteți depozita în containerele special amenajate în diferite zone ale orașelor.

ILUSTRAȚIE: Nick de Partee / Unsplash