Confidenţialitate

Ce este toxina botulinică și cum funcționează aceasta? (P)

Toxina botulinică (sau botox) este o substanță extrasă din bacteria C. botulinum, care se regăsește în mod natural în sol și în lacuri, dar și în tractul digestiv al unor mamifere.

Această neurotoxină este extrem de periculoasă, dar, folosită corect, are un rol important în tratamentul a numeroase afecțiuni (strabism, hiperhidroză, hipersalivare etc.). De asemenea, serotipul A al toxinei botulinice este folosit în scop cosmetic de aproape 30 de ani, pentru corectarea ridurilor fine.

Iată cum funcționează botoxul și ce beneficii poate oferi persoanelor care aleg injecțiile cu această substanță.

Cum acționează toxina botulinică asupra ridurilor?

Injecțiile cu botox folosite în tratamentele cosmetice conțin o cantitate mică de toxină botulinică, prin urmare nu există un risc pentru sănătate. Toxina, sub formă de pudră, este diluată într-o soluție salină, într-o concentrație sigură, atent calculată, apoi este injectată direct în țesutul neuromuscular. Botoxul, substanța activă din aceste injecții, blochează semnalele nervoase ale mușchiului în care este injectat și acesta nu se poate poate contracta.

Apare astfel o paralizie temporară a musculaturii, iar efectul este o piele mai netedă și mai fermă, tonifiată. Schimbarea începe să fie vizibilă după aproximativ 24-72 de ore de la tratament, iar pacientul trebuie să respecte indicațiile medicului, evitând efortul fizic, masajul facial și expunerea la temperaturi foarte ridicate.

Rezultatele durează în jur de 4 luni, după această perioadă fiind necesară o nouă injectare. Efectele botoxului asupra ridurilor sunt mai vizibile atunci când tratamentul este aplicat în zona frunții, la colțurile gurii sau la marginea ochilor, unde se formează în timp ridurile denumite popular „laba gâștei”. Injecțiile pot fi folosite însă și pentru atenuarea ridurilor din zona gâtului și a maxilarului.

Cu ajutorul toxinei botulinice pot fi ameliorare sau chiar eliminate atât ridurile produse de înaintarea în vârstă, cât și ridurile de expresie, care apar inclusiv la persoanele tinere.

Dacă tratamentul cu botox este început la momentul potrivit, când pot fi observate primele linii fine, atunci efectul va fi unul de durată, iar ridurile vor fi mai puțin vizibile și vor apărea mai târziu. Acest tratament poate fi început după vârsta de 20 de ani, la recomandarea medicului, iar pentru rezultate rapide și de durată trebuie să fie efectuat regulat.

Injecțiile cu botox acționează eficient asupra:

  • Ridurilor de pe frunte;
  • Ridurilor din colțul gurii;
  • Bărbiei duble (sau gușei);
  • Ridurilor de la nivelul obrajilor.

Alte utilizări ale toxinei botulinice

Botoxul poate fi folosit, sub formă de injecții, inclusiv pentru ameliorarea unor probleme dermatologice, în completarea altor tratamente specifice. Astfel, toxina botulinică poate fi utilizată pentru:

  • Alopecie (căderea patologică a părului);
  • Psoriazis;
  • Dihidroză (eczemă care apare pe tălpi sau în palme);
  • Cicatrici cheloide;
  • Inflamații ale pielii;
  • Înroșirea pielii.

Indiferent de scopul pentru care este utilizat botoxul, tratamentul trebuie să fie administrat numai de către un medic instruit special în acest sens. Astfel, scade riscul apariției unor efecte adverse sau al unor complicații, iar rezultatele vor fi evidente și de durată. Trebuie ținut cont însă că injecțiile cu toxină botulinică sunt recomandate numai în anumite cazuri, pentru că ele nu pot înlocui alte proceduri estetice mai elaborate, precum liftingul facial  sau rejuvenarea facială.

Foto: pixabay.com