Confidenţialitate

Ce este epiglotita si cum poate fi evitată prin vaccinare

Epiglota este un cartilaj situat posterior de baza limbii, care are rol în deglutiție, acoperind orificiul laringelui, parte componentă a sistemului respirator, atunci când înghițim. Astfel se previne intrarea alimentelor în trahee.

Epiglotita reprezintă inflamația epiglotei și este cauzată aproape întotdeauna de o infecție bacteriană, dintre bacterii cea mai frecventă fiind Haemophilus influenzae de tip b.

În urma infecției apare inflamația și umflarea epiglotei, care, fiind poziționată în dreptul orificiului căii respiratorii, poate provoca probleme de respirație, blocând trecerea aerului spre plămâni.

Deși epiglotita poate apărea la orice vârstă, afectează în special copiii cu vârste cuprinse între 2 și 7 ani. Epiglotita este o afecțiune foarte gravă, cu evoluție fulminantă, uneori dramatică. În urma introducerii vaccinării împotriva Heamophilus influenzae de tip b, agentul etiologic cel mai frecvent, prescurtat Hib, incidența epiglotitei a scăzut foarte mult.

De obicei, primul simptom al epiglotitei este febra ridicată. Apoi apar durerile în gât și la înghițire, salivație excesivă și vocea se îngroașă. Respirația devine rapidă și zgomotoasă, iar tratamentul devine necesar și trebuie instalat de urgență, deoarece calea respiratorie poate fi total blocată, conducând la deces.

De aceea, apelarea numărului de urgență și solicitarea asistenței medicale reprezintă un pas important în rezolvarea epiglotitei.

Tratamentul constă în asigurarea aportului de oxigen necesar, respectiv intubație sau traheostomie. De asemenea, fiind o infecție bacteriană, sunt necesare și antibioticele.

Vaccinarea care conferă protecție împotriva mai multor agenți infecțioși salvează vieți și și-a demonstrat eficacitatea de-a lungul anilor.