La nivel mondial, cofeina este cel mai folosit stimulent psihoactiv, dar faţă de celelalte astfel de substanţe: amfetaminele, cocaina şi nicotina, consumul ei nu este în niciun fel reglementat.
Cantitatea care trebuie consumată pentru a-i simţi efectele diferă de la o persoană la alta, în funcţie de gradul de toleranţă şi greutatea corporală.
Dacă te simţi energizat imediat după ce ai băut o cafea, înseamnă că e doar subconştientul tău.
În general, cafeaua ajunge în sânge cam la 45 de minute după ce ai băut-o. În următorul sfert de oră începe să ajungă la creier unde înlocuieşte adenozină, o substanţă care semnalează nevoia de somn.Drept urmare, cresc pulsul, glicemia şi temperatura corpului.
De fapt, cofeina nu anulează nevoia a dormi, ci doar reduce pentru un anumit timp senzaţia de oboseală. Oricâtă cafea ai bea, corpul tău are în continuare nevoie de opt-nouă ore de somn în fiecare noapte.
Că şi alte substanţe care acţionează asupra creierului, cofeina dă dependenţă şi toleranţă. Dacă bei cafea în fiecare zi, creierul se adaptează şi produce în cantităţi mai mari substanţa care semnalează nevoia de somn.