Ministrul Educației anunță mai multe decizii privind reforma în domeniu după consultări cu sindicatele. Concursurile de admitere la colegii ar urma să fie organizate din 2024. Schimbările la examenul de bacalaureat, unde limba română, inclusiv gramatica, va fi o probă distinctă, ar intra în vigoare din 2027.
Guvernul nu renunță la ideea de a le permite colegiilor să organizeze propriile concursuri de admitere, deși aceasta a fost criticată de mai multe organizații neguvernamentale. Salvați Copiii, de exemplu, avertiza că ar putea fi adâncite astfel inegalitățile dintre copii.
Ce spune acum ministrul Educației că a agreat cu sindicatele este ca examenele proprii de admitere să poată fi organizate de colegiile naționale imediat după susținerea Evaluării Naționale.
Elevii care nu intră la colegiu prin examen vor fi repartizați la alte licee pe baza rezultatelor obținute la evaluarea națională. Toate acestea se vor aplica începând cu sesiunea iunie 2024.
În privința examenului de bacalaureat, limba română va fi o probă distinctă din 2027, o probă care va testa inclusiv cunoștințele de gramatică.
Evaluarea se va realiza în format digital, dar asta nu înseamnă că toate testele vor fi de tip grilă.
Liceele ar urma să fie de trei tipuri, teoretice, vocaționale sau profesionale.
Palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare vor fi reorganizate ca unități de educație extrașcolară și vor face parte din rețeaua școlară.
Elevii cu cerințe educaționale speciale ar urma să fie integrați treptat în învățământul de masă, în măsura în care școlile vor avea consilieri și cadre didactice pregătite pentru acest lucru.
Discuțiile cu sindicatele vor continua și săptămâna viitoare.
Foto: Andrei Paleu