În această săptămână, Europa FM va prezinta situatia centrelor mari de transfuzii din Bucuresti si din tara, si incercam sa gasim motivele pentru care sub 2 la suta dintre romanii doneaza sange anual.
Dacă vreţi să donaţi sânge, e bine să vă planificaţi acest lucru cu câteva zile înainte, pentru că trebuie îndeplinite câteva criterii de bază, cum ar fi să nu beţi alcool sau să nu mâncaţi grăsimi cu cel putin 48 de ore înaintea donării. Altfel, nu veţi fi eligibil pentru că sângele dvs poate îmbolnăvi pacientul, în loc să îl salveze.
CONDIŢII DE DONARE
În primul rând, trebuie să aveți peste 18 ani, dar nu mai mult de 60 si să cântăriți peste 50 kg, indiferent de vârstă.
Foarte important și un subiect controversat este: sa nu fi suferit vreo interventie chirurgicala, chiar si la dentist in ultimele 6 luni. Important este să nu fi fost operarat. Dacă doar ați avut de pus o simplă plombă, nu este contraindicată donarea.
Nu pot dona insa femeile insarcinate sau care abia au nascut.
Donatorii nu trebuie sa fie sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine. In plus, sa nu fi avut urmatoarele boli:
hepatită (de orice tip)
TBC
sifilis
malarie
epilepsie si alte boli neurologice
boli psihice
bruceloză
ulcer
diabet zaharat
boli de inimă
boli de piele: psoriazis, vitiligo
miopie forte peste (-) 6 dioptrii
cancer
Câteva sfaturi înainte de a dona sânge: Dimineaţa înainte de recoltare puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe. Nu fumati înainte şi după donare cu o oră. De asemenea veniti la donare, odihnit, nu după o noapte pierdută.
După donare, mâncaţi proteină animală în acea zi şi beţi multe lichide.