Dacă sunteți curioși ce se află pe noptiera celui mai bogat om din lume, puteți afla chiar de la el, cu ajutorul editurii Librex. Bill Gates recomandă șapte cărți care trebuie citite vara aceasta atât de pasionații de știință, cât și de iubitorii de literatură bine scrisă, cu un stil proaspăt. Vă invităm să le descoperiți și să ne spuneți dacă le-ați citit sau dacă sunt pe lista voastră:
On Immunity: An Inoculation, de Eula Biss
”Habar nu aveam ce plăcere avea să fie să o citesc”, spune Bill Gates. ”Biss, autoare de eseuri și lector la universitate, examinează ce se ascunde în spatele temerii oamenilor de a-și vaccina copiii. Dar nu e pornită să demonizeze pe oricine are viziuni opuse. Este o carte meditativă și frumos scrisă despre un subiect foarte important”.
What If?, de Randall Munroe
Inspirată după blogul scriitorului, XKCD, cartea conține o colecție de “răspunsuri științifice la întrebări absurde”. Oamenii pun întrebări legate de fizică, biologie, chimie, iar autorul încearcă să le ofere un răspuns rezonabil în parametrii științei. Întâlnim întrebări precum “De la ce înălțime trebuie să dai drumul unei bucăți de carne astfel încât să fie gătită până când atinge pământul?” sau “Când vor fi mai multe profile ale oamenilor decedați decât ale celor în viață pe Facebook?”
XKCD, de Randall Munroe
”O colecție de posturi de pe blogul lui Munroe cu același nume, ce conține desene pe care el le desenează în timp ce râde pe seama unor lucruri – în special oameni de știință și computere (…)”
Hyperbole and a Half, de Allie Brosh
Bill Gates asigură că vei parcurge cu nesaț cartea – plină cu desene comice prin care autoarea reanimă momente amuzante din copilăria ei – în cel mult trei ore, dar că ”îți vei dori să dureze mai mult, pentru că e amuzantă și inteligentă ca naiba”.
How to Lie with Statistics, de Darrel Huff
Este cartea pe care Bill Gates a recomandat-o și la conferințele TED în 2015 și se adresează celor interesați de știința statisticilor. ”Un capitol îți arată cum vizualurile pot fi folosite pentru a exagera trendurile și a oferi comparații distorsionate – un memento de actualitate, ținând cont de cât de des apar infograficele zilele astea în feed-urile voastre de Facebook și Twitter”, a scris Bill Gates.
Should We Eat Meat?, de Vaclav Smil
Unul dintre autorii preferați ai lui Bill Gates, Vaclav Smil este o autoritate în rândul academicilor preocupați de ecologie și protecția mediului. “Should we eat meat?” își dorește să atragă atenția asupra problemelor naturale cu care ne confruntăm din cauza consumului exagerat de carne.
The Magic of Reality, de Richard Dawkins
Cartea Magia Realității răspunde pe înțelesul tuturor la întrebări precum “Cum s-a format Universul?” sau “Ce cauzează cutremurele?”, folosind ilustrații și schițe. “Viziunea antagonistă (și, după mine, prea zeloasă) asupra religiei i-a adus o mulțime de critici furioase, dar îl consider unul dintre cei mai mari scriitori științifici din toate timpurile”, e de părere fondatorul Microsoft.