Confidenţialitate

Ce carte a lansat Dan Voiculescu la Gaudeamus

Vineri a fost ziua protestelor la Târgul de Carte Gaudeamus, după ce Dan Voiculescu și-a lansat scrierile în cadrul evenimentului.

Dan Voiculescu a lansat, vineri, “Lupta politică”. Este vorba de titlul cărții ajunse la vol.II, apărută la editura RAO.

Cartea lui Dan Voiculescu – “Lupta politică” are 382 de pagini, costă 50 de lei şi cuprinde la final fotografii personale ale autorului. Astfel pot fi văzute fotografii cu Dan Voiculescu şi nepoţii, Dan Voiculescu la strânsul fânului, Dan Voiculescu la Miami, alături de Victor Ciutacu, Mihai Gâdea şi Mircea Badea.

“Cartea, de fapt, nu e o carte. Eu printr-o carte înțeleg mai mult beletristică, înțeleg lucruri care te relaxează. Cartea asta nu te relaxează, cartea asta pune întrebări. Și dă și răspunsuri. Eu cred că România are nevoie de o trezire la realitate cu cât mai repede cu atât mai bine, dar ea nu se poate face dacă românii nu vor reuși să recâștige sentimentele de onoare, de demnitate și de curaj”, a spus Dan Voiculescu, la târg.

În opinia lui Adrian Năstase, unul dintre prefațatorii lucrării lansate, alături de profesorul Adrian Paul Iliescu, Dan Puric, Mircea Diaconu, Sorin Roșca Stănescu, Bogdan Chirieac, Mugur Ciuvică și Victor Ciutacu, “Lupta politică” este “un jurnal personal, care se întinde pe perioada 2012 — 2016”.

“Cartea are o valoare absolut deosebită, pentru că surprinde și elemente ale evoluțiilor politice și aspecte interesante din viața parlamentară și teme importante pentru viața noastră în general, unele inițiative legislative care au fost adoptate, unele dintre lucrurile care s-au întâmplat datorită unei perseverențe absolut extraordinare, aș spune o anumită încăpățânare pentru îndeplinirea unora dintre temele aproape obsesive legate de clasa de mijloc, aspecte legate de profitul reinvestit, dar, ceea ce este mult mai interesant, felul în care într-un fel găsim aici adunate o mulțime dintre inițiativele care au însemnat o preocupare pentru copii, pentru tineri, pentru educație, proiecte umanitare absolut deosebite”, a spus Adrian Năstase.

Reacții după lansarea cărții lui Dan Voiculescu – “Lupta politică”

Un grup de protestatari a contestat prezenţa la Târgul Gaudeamus a lui Dan Voiculescu, Adrian Năstase şi Sorin Roşca Stănescu.

Aparițiile insolite de la Gaudeamus și lansarea volumului controversat au provocat demisia unui director de editură din Asociaţia Editorilor din România și închiderea unui stand. Gesturile au fost în semn de protest pentru că organizatorii târgului au permis lansările controversaților oameni politici.

De-asemenea, un grup de protestatari a contestat prezenţa la târgul Gaudeamus a lui Dan Voiculescu, a lui Adrian Năstase şi Sorin Roşca Stănescu, foşti condamnaţi, care, după părerea lor, vorbesc despre „valori inversate” şi care nu ar trebui să fie în viaţa publică.

Tinerii nemulţumiţi, având insigne cu #rezist, au strigat că aceştia sunt „satrapii ţării ăsteia”, oameni din cauza cărora ei pleacă din ţară.

Lidia Bodea, director general al Editurii Humanitas, a menționat în cererea sa de demisie din Asociaţia Editorilor din România, că motivul  este unul care ţine de moralitate. Ea a explicat, la Europa FM, în emsiunea Drum cu prioritate, că a făcut acest gest ca ”o delimitare clară între valori și bulversarea valorilor”.

Ovidiu Enculescu, preşedintele editurii RAO, a declarat, sâmbătă, pentru agenţia de presă News.ro, în legătură cu lansările controversate ale cărţilor lui Dan Voiculescu şi Adrian Năstase la Târgul Internaţional de Carte de Învăţătură Gaudeamus, că editarea şi lansarea unei cărţi la un târg de carte sunt acţiuni „absolut normale şi nu pot fi puse sub semnul întrebării vreo secundă de cineva care ştie să citească şi înţelege ceea ce citeşte, în general”.

„Nu văd în niciun caz vreo problemă în decizia potenţială, probabilă, existentă a mea de a edita sau nu o carte. Cititorii care pun astfel de întrebări cred că nu prea citesc, de fapt. Este o furtună cu totul artificială, cu excepţia unor momente triste din istorie când anumite cărţi au fost arse în piaţa publică şi anumiţi autori au fost stigmatizaţi şi puşi la zid, indiferent de nume sau de subiect.

Nu vreau să ne mai întoarcem la a stigmatiza, a pune la zid, un editor, un autor, un organizator de târguri, pentru faptul că a fost publicată o carte, a fost prezentat un autor şi aşa mai departe. Cred că este vorba de o minoritate”, a spus Ovidiu Enculescu pentru News.ro.