Executivul comunitar a trimis României o scrisoare prinm care avertizează că trebuie să asigure rambursarea integrală și imediată a taxelor de înmatriculare a vehiculelor second hand achiziționate din alte state membre”.
Mai exact, Guvernul României riscă sancțiuni pentru că normele românești aplicabile restituirii taxelor „nu respectă principiile cooperării loiale, echivalenței și efectivității” și ar încălca astfel legislația UE. Articolul în cauză se referă la principiul discriminării și spune că un stat membru (România, în cazul nostru ) nu are voie să pună o taxă auto pentru mașinile second hand înmatriculate deja în alt stat membru, în condițiile în care mașinile la mâna a doua înmatriculate direct în România nu sunt supuse aceleiași taxe.
Bruxelles-ul amenință cu declanșarea unor proceduri de sancționare, pentru a determina autoritățile de la București să le ramburseze integral cetățenilor taxa auto.
Pe de altă parte, a fost publicat joi în Monitorul Oficial proiectul care simplifică procedura de returnare a taxei auto. Asta nu înseamnă că statul român scapă de avertismentul Comisiei.
Până pe 31 august, cei care au plătit taxa auto sau de poluare sau sub orice altă denumire, pentru înmatricularea unei mașini second hand adusă din UE, trebuie să depună o cerere la ANAF, însoțită de contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită contribuabilului, precum și datele de identificare ale plătitorului și ale autovehiculului.