Confidenţialitate

România riscă un proces la CJUE din cauza tăierilor ilegale de păduri | AUDIO

România mai are la dispoziție doar o luna pentru a opri tăierea ilegală a pădurilor primare din ariile protejate.

În caz contrar, Comisia Europeană ne avertizează că ne va trimite în față Curții de justiție a UE, cel mai mare tribunal al Europei. Este ultima etapă a procedurilor de sancționare și, totodată, ultima șansă pe care Guvernul o are la dispoziție pentru a proteja unele dintre cele mai valoroase păduri de pe continent.

Țară noastră deține două treimi din ultimele păduri primare și seculare aflate în zona climei temperate. Aceste ecosisteme protejate de legile europene sub formă ariilor protejate Natură 2000, sunt distruse în mod sistematic prin operațiuni masive de tăieri.

Intervenția Comisiei Europene este consecința unei serii de plângeri depuse de organizațiile Agent Green, EuroNatur și Client Earth, care au dus la lansarea procedurilor împotriva autorităților române, la începutul acestui an.

Infringementul se referă și la regulamentul privind tăierile și transportul de lemn. Guvernul trebuie să intervină și să pună la punct legislația, spune Cătălina Rădulescu, de la Agent Green.

Comisia Europeană a mai deschis o procedura de sancționare  împotriva României, cerând autorităților să-și respecte obligațiile de a proteja și a gestiona ariile Natura 2000, în acord cu Directiva Habitate.

Lucrările silvice din România se fac în mod nelegal, pentru că se consideră că o tăiere care se numește progresivă și care înlătură toți arborii bătrâni dintr-o pădure ar fi o tăiere legală. Dacă ne aflăm într-un sit Natura 2000, tocmai vârsta arborilor e importantă, iar arborii bătrâni nu ar trebui înlocuiți, mai spune Cătălina Rădulescu.

Aproximativ 300 000 de hectare de păduri din România sunt listate că arii protejate Natură 2000.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Adriana Sârbu