Comisia Europeană (CE) a semnat un contract cu compania farmaceutică Gilead pentru a asigura doze de Veklury, denumirea comercială a Remdesivir.
CE anunță că, începând cu prima parte a lunii august, vor fi puse la dispoziția statelor membre UE și a Regatului Unit loturi de Veklury, cu coordonarea și cu sprijinul Comisiei, pentru a răspunde nevoilor imediate.
Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19.
Dozele de Veklury, denumirea comercială a Remdesivir, vor fi folosite pentru pacienții COVID-19 aflați într-o stare critică.
Remdesivirul a manifestat activitate in vitroîmpotriva izolatului clinic de SARS-CoV-2 din celulele epiteliale primare ale tractului respirator uman, cu o concentrație eficace de 50% (CE50) de 9,9 nm după 48ore de tratament. Valorile CE50ale remdesivirului împotriva SARS-CoV-2 în celulele din linia Vero au fost de 137 nm la 24ore și de 750nm la 48ore după tratament. Activitatea antivirală a remdesivirului a fost antagonizată de fosfatul de clorochină într-o manieră dependentă de doză, atunci când cele două medicamente au fost incubate concomitent la concentrații relevante clinic în celulele HEp-2 infectate cu virusul sincițial respirator (VSR). Au fost observate valori CE50 mai mari ale remdesivirului, odată cu creșterea concentrațiilor fosfatului de clorochină. Concentrațiile în creștere ale fosfatului de clorochină au redus formarea trifosfatului de remdesivir în celulele epiteliale bronșice normale umane.
După testele clinice, cea mai frecventă reacție adversă la voluntarii sănătoși este creșterea valorilor serice ale transaminazelor (14%). Cea mai frecventă reacție adversă la pacienții cu COVID-19 este greața (4%).