Un bărbat a fost aproape să fie sfâșiat de ursul pe care îl hrănea, lângă Cetatea Poenari. Tot zilele trecute, un bărbat de 33 de ani a fost atacat de un urs în Predeal, județul Brașov. A fost transportat de un echipaj SMURD la spital, cu mai multe răni pe picioare, abdomen și cap. Imaginile au devenit rapid virale și au readus în prim plan nevoia de educație pentru cazurile în care avem o întâlnire cu un animal sălbatic, mai ales cu un urs.
Fostul director al WWF Romania – Csibi Magor a intrat în dircet prin telefon, în Deșteptarea, pentru a ne spune cum ar trebui să reacționăm în mod corect la întâlnirea cu un urs.
”Când te poziționezi în salvator și hrănești un animal sălbatic, esti personajul negativ al poveștii, pentru că:
1. “A fed bear is a dead bear”, spun americanii și pe bună dreptate. Hrănind ursul, îl faci ca acesta să-și dezvolte un comportament deviant, nenatural, își pierde frica față de oameni și are șanse să devină un urs habituat care trăiește la marginea localităților. La primul incident, chiar dacă nu e din vina lui, acest animal va devei o țintă.
2. Hrănind ursul contribui la creșterea incidentelor și în final îi ajuți pe aceia care vor cote de împușcare din ce în ce mai mari.
3. Dacă hrănești animale sălbatice, pui în pericol vieți umane. Cu cât avem mai mulți urși în jurul localităților, cerând mâncare de la oameni, cu atât șansele incidentelor crește, pentru că, din păcate teribilismul și dorința de a fi remarcați a oamenilor neinformați câteodată depășește instinctul lor de conservare.
4. Poate că tu, ca trecător, vrei să fi prieten cu ursul, dar te asigur că cei mai mulți localnici nu vor acest lucru. Ei sunt obișnuiți de secole că animalele sălbatice știe să aibă grijă de ei și de fiecare dată când aceștia vin în jurul caselor, oamenii se simt incomfortabil și pe bună dreptate. Ursul este un animal sălbatic și are un comportament aproape la fel de imprevizibil ca a unor oameni.
Concluzia este, că dacă iubești urșii și animalele în general, nu te duce peste ei, nu le hrăni și sub nu încerca să-i surprinzi în natură cu un selfie. Donează orfelinatului de urși sau a centrului de la Râșnov, implică-te în protejarea naturii sau a pădurilor, pentru că nu ai cum să-i ajuți în mod direct.
Și dacă autoritățile tot nu fac mai nimic să informeze oameni, poate ar merita să facem noi un efort comun ca acest mesaj să ajungă la oameni, astfel să avem o vară mai frumoasă pentru oameni, dar și pentru animelele sălbatice”, transmite Csibi Magor.