Sunt 45.100 de locuri de muncă neocupate în România la acest moment ceea ce reprezintă un raport de unu la 10 din numărul șomerilor. Interesant este faptul că în ultimii doi ani numărul locurilor de muncă vacante în țara noastră s-a dublat, asta deși rata șomajului chiar dacă a mai scăzut, nu a scăzut semnificativ.
De departe Administrația Publică este cea care atrage cel mai mic număr de doritori, fiind în acest moment 7800 de locuri vacante, la care se mai adaugă 5500 de locuri de muncă neocupate în sănătate și alte 2200 de locuri de muncă vacante în învățământ.
La polul opus se află sectorul energetic, unde la nivel național sunt aproximativ 1000 locuri de muncă vacante. Sigur, și explicabil salariile sunt mult mai mari în acest sector de activitate, dar haideți să vedem în ce măsură doar despre mărimea salariilor este vorba.
Vă reamintesc faptul că tot în ultimii doi ani salariul minim pe economie a crescut cu 25 la sută , dar și salariul mediu pe economie a crescut cu 20 la sută. Nu am mai avut de multă vreme astfel de rată de creștere a veniturilor salariale , sau cel puțin în condițiile în care inflația a fost extrem de scăzută.
Așa că haideți să înțelegem împreună ce se întâmplă în țara noastră. Avem în continuare una dintre cele mai mici rate ale ocupării populației din Europa, una dintre cele mai mici rate ale șomajului din Uniunea Europeană, este adevărat avem și unul dintre cele mai mici venituri salariale, dar cum se explică faptul că sunt atât de multe locuri de muncă neocupate?
Vă întreb, de asemenea, ce-ar trebui să facă autoritățile pentru a aduce oamenii mai aproape de locurile de muncă, sau invers pentru a aduce locurile de muncă mai aproape de oameni.
Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.
FOTO: Maxx-Studio/shutterstock.com