După un an de lupte soldate cu zeci de mii de morți de ambele părți, Moscova a anexat ilegal patru regiuni ucrainene: Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk. Contraofensiva ucraineană a recucerit Herson și Harkov, de unde rușii s-au retras haotic. Luptele se duc acum mai mult în sud–estul Ucrainei iar Moscova aplică tactica pământului pârjolit: incapabilă să atingă obiectivele „operațiunii militare speciale” decretate de Putin, bombardează ținte civile aflate departe de linia frontului, inclusiv rețele de utilități.
Oficialii instalați de Rusia în Ucraina au organizat referendumuri pentru anexarea teritoriilor ocupate: așa-zisele Republici Populare Donețk și Luhansk dar și regiunile Herson și Zaporijie.
Sub paza mitralierelor, majorități covârșitoare ar fi votat în favoarea anexării.
Foto: Captură Twitter
Pe 30 septembrie, Vladimir Putin anunța în parlament anexarea a 15% din teritoriul ucrainean și ameninta că orice încercare de recucerire va fi considerată un atac împotriva Rusiei
Referendumurile au fost denunțate ca ilegale de guvernul ucrainean și de aliații săi, Statele Unite, Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite condamnând anexarea celor 4 regiuni și impunând noi sancțiuni Rusiei.
Citește și: Emoțiile unui an de război în Ucraina: Trei români vorbesc despre aceleași imagini care i-au marcat pe viață | AUDIO, FOTO
La sfârsitul lunii august, forțele ucrainene au lansat o contraofensivă pe scara largă, recucerind 6.000 de kilometri pătrați din teritoriile ocupate de Rusia, atât în sud, cât și în est.
În încercarea disperată de a obține victorii, liderul de la Kremlin a anunțat o mobilizare parțială: 300.000 de rezerviști au fost chemați la arme.
Sad mobilized men walk to the bus to a dull tune in #Blagoveshchensk. pic.twitter.com/sXnJomk9xe
— NEXTA (@nexta_tv) September 22, 2022
Prost hrăniți, fără echipamente și pregătire, mulți dintre ei au îngroșat numărul pierderilor Federației Ruse pe câmpul de luptă. Pe 9 noiembrie, trupele Kremlinului au primit ordin să se retragă pe malul estic al Niprului, după ce ucrainenii le-au tăiat comunicațiile și posibilitățile de aprovizionare.
Două zile mai târziu, armata ucraineană prelua controlul în Herson.
O operațiune militară a serviciilor speciale de la Kiev a aruncat în aer Podul Crimeeii, singura legătură pe uscat dintre Peninsulă și Rusia.
❗️The #Crimean bridge is partially destroyed. pic.twitter.com/WxJCmxSCD0
— NEXTA (@nexta_tv) October 8, 2022
Podul a fost avariat iar drept represalii Rusia a lansat atacuri de rachetă împotriva zonelor civile ucrainene. Au urmat valuri de lovituri asupra infrastructurii energetice și de utilitati ucrainene, culminând cu atacul din 15 noiembrie care a provocat o pană majoră de electricitate în Kiev și regiunile învecinate.
În regiunea Donetk, orașul minier Soledar și localitatea învecinată Bahmut au devenit scena unora dintre cele mai intense și sângeroase bătălii.
Soledar today from Russian perspective. Totally destroyed. pic.twitter.com/vtdep9zSW9
— NOËL 🇪🇺 🇺🇦 (@NOELreports) February 16, 2023
Soledar avea să fie capturat de grupul militar privat rus Wagner pe 11 ianuarie. O lună mai târziu, autorităţile ucrainene au evacuat ultimii civili rămaşi în oraşul Bahmut.
Căderea acestui oraş în mâinile ruşilor le-ar permite acestora să controleze şoselele care duc spre Kramatorsk şi Sloviansk, principalele redute ucrainene în provincia Doneţk.
Foto: Shutterstock