Curtea Constituţională a României este aşteptată să se pronunţe și pe cererea de soluţionare a unui conflict juridic dintre Senat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a făcut sezizarea, după ce Parchetul General i-a deschis lui Călin Popescu-Tăriceanu un dosar de abuz în serviciu.
La începutul acestui an, fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a primit calitatea de suspect în dosarul deschis în cazul lui Cristian Marciu, rămas senator, deși încă din 2015 Înalta Curte a stabilit că acesta este incompatibil.
Călin Popescu-Tăriceanu nu a pus în aplicare decizia definitivă a instanţei, iar pentru asta e acuzat de abuz în serviciu și complicitate la uzurpare de calităţi oficiale.
Pe 29 mai, Robert Cazanciuc a sesizat Curtea Constituţională acuzând Parchetul că s-a amestecat ilegal în activitatea Parlamentului și că acţiunea judiciară pornită împotriva fostului şef al Senatului ar fi un fapt de o imensă gravitate care ar creea un precedent periculos.
În replică, Parchetul General a transmis Curții Constituționale că, deşi au trecut mai mult de trei ani de la sesizarea Senatului de către Agenția Națională de Integritate, nu s-a luat nicio decizie legată de vacantarea unui loc de senator declarat incompatibil printr-o hotărâre judecătorească definitivă, procurorii nefăcând altceva decât să îşi facă datoria.