Statul ar putea fi obligat să restituie zeci de miliarde de lei, sume provenite din taxarea companiilor din energie pentru Fondul de Tranziție Energetică. O decizie a Curții Constituționale arată că suprataxarea lor a fost neconstituțională. Motivarea deciziei judecătorilor urmează să apară în 30 de zile. Ministerul Eenergie spune că abia apoi poate decide asupra viitoarelor măsuri.
Suprataxarea producătorilor de energie, gaze și petrol din România a fost introdusă în 2022 prin ordonanță de urgență.
Producătorii și traderii de pe piața energiei au fost obligați să plătească această taxă dacă prețul de tranzacționare era mai mare decât prețul de referință. Calculul s-a realizat lunar.
Curtea Constituțională a constatat că articolul care obligă producătorii să plătească o contribuție la Fondul de Tranziție Energetică este neconstituțional. În estență, se nesocotește principiul așezării juste a sarcinilor fiscale ceea ce afectează concurența loială și descurajează producția de energie din surse regenerabile, se arată în comunicatul CCR.
Reprezentanții Ministerului Energiei spun că așteaptă să vadă motivarea deciziei judecătorilor constituționali pentru a evalua aspectele juridice și tehnice și pentru a putea lua schimba legislația.
Ce se nu se știe în acest moment este dacă decizia CCR va influența contribuțiile pe care furnizorii de energie le-au făcut deja la Fondul de Tranziție. Adică dacă statul trebuie să dea acum banii înapoi.
Ar fi vorba de aproape 50 de miliarde de lei, potrivit calculelor Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România.
Sursa foto: Shutterstock