Curtea Constituțională a respins astăzi și cea de-a doua sesizare a președintelui Klaus Iohannis pe legile justiției. Este vorba de actul normativ privind funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, trimis pe masa CCR la începutul lunii trecute.
Sesizarea șefului statului a fost respinsă ca inadmisibilă, pe motiv de depășire a termenului în care președintele putea solicita verificarea constituționalității modificărilor aduse actului normativ.
Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, la fel ca în cazul respingerii, săptămâna trecută, a sesizării privind legea 304/2004, privind organizarea judiciară.
Legea a fost trimisă la CCR de șeful statului la începutul lunii mai, după ce fusese deja declarată parțial neconstituțională de două ori la sesizarea Opoziției și a Curții Supreme.
Odată cu sesizarea Curții, Klaus Iohannis a trimis legile Justiției și la Comisia de la Veneția, instituție din partea căreia a solicitat un aviz în privința modificărilor aduse de PSD, ALDE și UDMR celor trei acte normative. Totodată, Klaus Iohannis a solicitat Curții Constituționale să aștepte avizul Comisiei de la Veneția înainte de a se pronunța pe sesizările sale. Cererea președintelui a fost însă ignorată de judecătorii constituționali.
Ce poate face președintele mai departe?
Președintele mai are la dispoziție o singură cale de atac în acest caz, și anume trimiterea legii în Parlament la reexaminare, apoi este obligat să semneze promulgarea actului normativ. O eventuală trimitere la reexaminare a actului normativ va fi însă, cel mai probabil, sortită eșecului, deoarece majoritatea PSD-ALDE-UDMR nu este dispusă să ia în seamă obiecțiile șefului statului.