Confidenţialitate

CCR respinge sesizarea USR și Forța Dreptei pe măsurile fiscale pe care Guvernul și-a angajat răspunderea. Legea merge la promulgare

Curtea Constituţională a României a respins sesizarea pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament.

Judecătorii CCR au respins azi sesizarea făcută de USR și Forța Dreptei, unor surse, citate de Agerpres. Acum, măsurile adoptate de Guvern vor merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Actul normativ introduce, începând de anul viitor, un impozit minim pe cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro, şi care determină un impozit pe profit mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.

Se introduce, de asemenea, un impozit suplimentar pentru bănci, care va fi calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri.

Totodată, va scădea de la 500.000 de euro la 60.000 de euro pragul de încadrare în categoria microîntreprinderilor. Pentru microîntreprinderi proiectul de lege prevede două cote de impozitare, de 1% şi 3%, în funcţie de veniturile realizate şi natura activităţilor desfăşurate.

Pentru cei care realizează venituri activităţi de creare de programe pentru calculator sau din construcţii vor fi restrânse facilităţile fiscale. Scutirea de impozit va fi menținută doar dacă veniturile sunt sub 10.000 lei iar angajații din IT, construcții și industria alimentară vor plăti CASS.

Voucherele de vacanță vor fi majorate la 1.600 de lei și se vor acorda doar celor care au venituri nete sub 8.000 de lei / lună. De asemenea, pentru acestea se va plăti contribuția de asigurări de sănătate de 10 procente.

Proiectul conţine şi măsuri pentru reducerea cheltuielilor instituţiilor şi autorităţilor publice. printre acestea se numără diminuarea cu cel puţin 25% a funcţiilor de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreşedinte şi a funcţiilor de demnitate publică asimilate acestora, desfiinţarea posturilor vacante, desfiinţarea funcţiei de şef birou şi diminuarea ponderii funcţiilor publice de conducere în totalul funcţiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%.

Foto: INQUAM / Octav Ganea