Ordonanța de urgență privind migrația aleșilor este neconstituțională pentru că a urmărit să-i orienteze pe aceștia într-o anumită direcție politică.
‘
În acest fel motivează judecătorii CCR decizia din 17 decembrie – atunci când au stabilit că actul normativ încalcă legea fundamentală.
‘
‘
Așa-numita ordonanță a traseiștilor a fost adoptată de Guvern în august anul trecut – actul normativ le-a permis aleșilor locali să-și schimbe partidul fără să-și piardă mandatele.
‘
Ulterior, actul normativ a trecut și de Parlament, a fost atacat la Curtea Constituțională, iar magistrații au stabilit că legea este neconstituțională.
‘
Între timp și-au și motivat această decizie: CCR susține că scopul real al ordonanței a fost acela a-i orienta pe aleșii locali într-o anumită direcție politică pentru constituirea unei noi majorități politice.
‘
Curtea arată că dacă o alianță politică ce s-a prezentat în alegeri cu liste comune încetează să mai existe – cu referire, în această situație, la USL – nu înseamnă că aleșii locali care au candidat își pierd apartenența politică. Ei rămân membri ai partidelor din care a fost formată alianța.
‘
Decizia CCR este definitivă, astfel că Parlamentul este obligat să respingă prin lege această ordonanță de urgență.
‘
Numai că decizia nu se va aplica reatroactiv – ceea ce însemnă că aleșii care au migrat spre un alt partid nu își vor pierde mandatele.