Confidenţialitate

DOCUMENT. CCR: Ministerul Educației a încălcat Constituția atunci când a hotărât ca elevii din școlile particulare și confesionale să nu mai primească burse școlare | AUDIO

Ministerul Educației a încălcat Constituția atunci când a hotărât ca elevii din școlile particulare și confesionale să nu mai primească burse școlare. Este decizia Curții Constituționale, luată în unanimitate. Dosarul judecat astăzi a fost format la sesizarea unui părinte, în 2019.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Judecătorii au decis că sintagma care limita bursele doar la elevii din învățământul preuniversitar de stat este neconstituțională, iar elevii din învățământul privat și confesional sunt astfel discriminați.

Deciziei CCR se supun și bursele de merit și de reziliență, care, pe noua Lege a educației promovată de ministra Ligia Deca se acordă doar elevilor din școlile de stat.

În prezent, elevii din școlile particulare și confesionale pot primi doar burse de excelență olimpică, sociale și tehnologice.

Dosarul a pornit de la o sesizare din 2019 a unui părinte al cărui copil a câștigat locul I la o competiție sportivă.
Aceasta privea vechea Lege a educației, din 2011, care prevedea burse de excelență doar pentru școlile de stat. Cu toate acestea, principiul nediscriminării elevilor în acordarea burselor va trebui respectat inclusiv în noua Lege a învățământului.

Și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a semnalat Ministerului Educației că prin limitarea accesului de burse doar la categoria elevilor din școlile de stat era încălcată Constituția României.

Comunicatul CCR

„A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională sintagma „de stat” din cuprinsul dispozițiilor art.82 alin.(1) din Legea educației naționale nr.1/2011, anterior modificării prin art.I pct.3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.69/2022 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi prorogarea unor termene.

În esență, Curtea a reținut că sintagma „de stat” din cuprinsul dispozițiilor art.82 alin.(1) din Legea educației naționale nr.1/2011 permite acordarea bursei de performanță doar cu privire la elevii înscriși în sistemul de învățământ preuniversitar de stat, creându-se astfel o discriminare nejustificată în mod obiectiv și rezonabil a elevilor ce urmează cursurile în cadrul sistemului de învățământ particular sau confesional, discriminare contrară art.16 alin.(1) raportat la art.32 și art.49 din Constituție”.

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Citește și: Educația sexuală în școli. Bianca Ivan: Această materie nu se referă doar la actul sexual, ci se referă la sănătate. În momentul acesta, școala românească dă informații fără să producă competențe | VIDEO