Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizările formulate de preşedintele Klaus Iohannis, de PNL şi de către USR şi PMP la legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.
Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat că legea privind înfiinţarea FSDI a fost declarată neconstituţională, deoarece acest fond nu trebuia înfiinţat printr-o lege, ci printr-o hotărâre de Guvern.
În sesizarea transmisă Curţii, preşedintele Iohannis spunea că legea încalcă mai multe articole din Constituţie şi cerea să fie declarată neconstituţională în ansamblul său.
Preşedintele mai susţine că, prin obiect, scop, strategia investiţională, modul de selectare a conducerii şi modalitatea de înstrăinare a acţiunilor sau activelor din proprietatea FSDI, legea încalcă prevederile art. 1 alin. (5) din Constituţie.
Iohannis arată că norma ce reglementează organizarea şi funcţionarea FSDI prin raportare exclusivă la prevederile Legii societăţilor nr. 31/1990 şi la cele ale legii criticate este lipsită de previzibilitate, fiind astfel încălcate dispoziţiile din Constituţie, întrucât exclude de la aplicare orice alte reglementări specifice pieţei de capital sau fondurilor de investiţii.
Şeful statului consideră că astfel FSDI va funcţiona fără să se supună vreunei norme prudenţiale emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară sau de alt for statal care să îi controleze soliditatea, deşi patrimoniul său va include societăţi de interes strategic.
Şi PNL și USR au sesizat Curtea Constituţională referitor la legea privind înfiinţarea FSDI.
Ce este Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții?
Este vorba despre un fond uriaș care va gestiona acțiunile deținute de stat la cele mai performante companii românești fără nicio supraveghere din partea BNR sau a societății.
O inițiativă anunțată de liderul PSD, Liviu Dragnea, încă din campania electorală din 2016, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții va fi capitalizat cu 9 miliarde de lei.
O sumă uriașă, despre care nu se știe clar cum va fi folosită .
Unele dintre cele mai profitabile companii românești vor fi trecute în cadrul fondului. Printre ele se numără Hidroelectrica, pachetul de acțiuni de la OMV Petrom, Antibiotice Iași, Oil Terminal, Nuclearelectrica, CE Oltenia, CFR SA sau Poșta Română.
Toate aceste companii vor putea fi privatizate de FSDI fără un control real pe procesul de privatizare.
PSD a eliminat din legea de înființare a fondului filtrul de control al performanței – comitetul consultativ – care avea rolul efectiv al unui cenzor al acestuia.