Confidenţialitate

CCR discută modificările aduse de PSD-ALDE Codurilor penale, cu implicaţii în Cazul de Caracal

Judecătorii Curții Constituționale sunt așteptați să se pronunțe luni, după șapte amânări, asupra modificărilor aduse de majoritatea parlamentară PSD-ALDE Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Printre cele mai importante modificări se numără diminuarea termenelor de prescripţie a pedepselor și abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu.

În cazul condamnării bărbatului suspectat de uciderea celor două fete din Olt, sentința nu ar putea închisoare pe viață deoarece suspectul are peste 65 de ani, iar după executarea a jumătate din pedeapsă ar putea fi eliberat condiționat notează hotnews.ro.

Printr-o Decizia anterioară a CCR fuseseră declarate neconstituţionale nu mai puţin de 64 de articole iar acestea trebuiau corectate.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 24 aprilie, ca for decizional, proiectele pentru modificarea Codurilor penal şi de procedură penală.

Procedura parlamentară a fost reluată după ce lui Tudorel Toader i s-a reproşat că nu iniţiază OUG pentru aceste modificări, lucru care a dus la demisia acestuia din funcţia de ministru al Justiţiei.

Opozitia contesta acum modificarea unor articole din Codul Penal- precum diminuarea termenelor de prescriptie- care ar încălca principiul securităţii juridice si prevederile Constituţiei.

PNL si USR afirma ca legea fundamentala „impune legiuitorului obligaţia de a lua măsuri în vederea apărării ordinii şi siguranţei publice, prin adoptarea instrumentelor legale necesare reducerii fenomenului infracţional, excluzind orice reglementări de natură să ducă la încurajarea acestui fenomen.”

La rândul său, președintele Klaus Iohannis susține în sesizarea făcută la CCR pe marginea modificarii Codurilor că legiuitorul a încălcat atât principiul bicameralismului cât şi limitele fixate anterior de către Curtea Constituţională.

Şeful statului argumentează că Parlamentul şi-a ignorat obligaţia de a face corelarile necesare, adoptind sau eliminind reglementări care nu erau cerute de CCR ori facind alte modificari care nu au făcut obiectul controlului de constituționalitate anterior.