Curtea Constituțională a României (CCR) discută, miercuri, sesizarea de neconstituționalitate a parlamentarilor ALDE, PNL, PMP, UDMR și a unor senatori neafiliați privind alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului.
O decizie din partea judecătorilor CCR pe această speță a fost amânată în trei rânduri, notează Mediafax.
Teodor Meleșcanu a fost ales pe 10 septembrie, la propunerea PSD, președinte al Senatului. În aceeași zi, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu anunța că va sesiza Curtea Constituțională asupra alegerii lui Meleșcanu la șefia Senatului, invocând încălcarea Regulamentului de funcționare a forului legislativ.
Tăriceanu explica faptul că nu pot exista două propuneri pentru șefia Senatului din partea aceluiași grup parlamentar, în contextul în care Meleșcanu făcea parte atunci din grupul senatorilor ALDE.
Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu l-a propus atunci pentru această funcție pe Ion Popa. Ca urmare a alegerii lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului, cu susținerea PSD, fostul ministru de Externe a fost exclus din ALDE. Acum Meleșcanu este președintele partidului Forța Națională.
Curtea Constituțională dezbate miercuri și conflictul juridic între Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și fostul ministru al Justiției Ana Birchall.
Președintele CSM, Lia Savonea, a sesizat CCR cu un conflict între Consiliu şi acţiunile Anei Birchall – la acea vreme ministru al Justiţiei.
Sesizarea acuză ingerinţa gravă a ministrului Anei Birchall în activitatea de urmărire penală desfăşurată de procurori, acte de subminare a independenţei justiţiei din România, prin negocierea unei „foi de parcurs” privind statul de drept cu reprezentantul unui stat străin, și acţiuni repetate de decredibilizare şi blocare a activităţii CCR.
Un alt subiect aflat miercuri pe ordinea de zi a CCR este sesizarea USR privind numirea de către Parlament a fostului secretar general al PSD Marian Neacşu, membru al Pro România, în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
„Profilul lui Marian Neacşu este incompatibil cu cerinţele prevăzute de lege pentru această funcţie întrucât nu are vechimea şi experienţa care sunt cerute de lege. În plus, el nu poate ocupa un loc în Comitetul de Reglementare al ANRE întrucât a primit o condamnare penală definitivă!”, a scris deputatul USR Cristina Prună, pe 5 iulie, pe Facebook.