Curtea Constituțională va analiza azi dacă e neconstituțional sau nu proiectul care dezincriminează evaziunea fiscală ce nu depășește 1 milion de euro.
Adoptat în decembrie de Parlament, proiectul a fost contestat de opoziție. Documentul prevede că toți cei care comit evaziune fiscală pot scăpa de acuzații și de proces dacă achită integral prejudiciul constatat de ANAF, plus anumite penalități de 15 % și dobânzi.
Pragul de 1 milion de euro pentru dezincriminarea evaziunii fiscale este prea mare – a spus într-un interviu acordat TVR Info, procurorul general al României, Alex Florența.
Procurorul general al României: „Un prejudiciu de 1 milion de euro, în momentul de față, sau peste 1 milion de euro nu se regăsește în foarte multe dintre dosarele penale”
Procurorul general al României, Alex Florența: „Cred că limita de 1 milion de euro este prea ridicată. Cel puțin pentru nivelul actual al României.”
Jurnalist: „Și care credeți că ar fi un prag potrivit pentru societatea românească?”
Procurorul general al României, Alex Florența: „Nu știu, aici cred că trebuie făcută o analiză un pic mai atentă. N-aș vrea să mă hazardez acum și să vin cu o cifră care pare scoasă din buzunar numai ca să vă răspund. Cred că 1 milion de euro reprezintă, în schimb prea mult, plecând de la dosarele penale pe care le avem instrumentare și, mai ales, la prejudiciile care sunt constatate de către organele fiscale în aceste dosare. Or un prejudiciu de 1 milion de euro, în momentul de față, sau peste 1 milion de euro nu se regăsește în foarte multe dintre dosarele penale”.
Procurorul general propune ca penalitățile pentru cei care comit fapte de evaziune fiscală să crească gradual, în funcție de momentul la care acceptă să achite prejudiciul adus statului
Procurorul general Alex Florența: Dacă, să spunem, inculpatul apelează la acest beneficiu și înțelege să achite prejudiciul în cursul urmăririi penale, evitând astfel cheltuielile judiciare inerente unui proces care se lungește, această penalizare să fie într-un procent – să spunem 20-25%. Dacă se trece la pasul următor, decide să se judece și în cursul primei instanțe, în funcție de probatoriul readministrat decide să apeleze la acest beneficiu, procentul să fie mai mare, pentru că tu ai generat deja niște cheltuieli judiciare suplimentare – să spunem un 50%. Iar dacă decizi până la urmă să mergi până la finalitatea procesului și doar înainte de o hotărâre definitivă de condamnare înțelegi să apelezi la astfel de proceduri, sancțiunea să fie și mai mare. Să fie, de pildă, un 100% achitat suplimentar pe lângă prejudiciul inițial”.
Procurorul general al României spune că nu a fost consultat în legătură cu forma finală a acestui proiect inițiat de liderii coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.
Modificarea a fost aprobată printr-un amendament depus de senatorul PSD, Ionel-Dănuț Cristescu.
Sursa foto: Shutterstock