Curtea Constituțională dezbate miercuri sesizările preşedintelui Klaus Iohannis şi CSM pe Ordonanța 13. Judecătorii vor stabili dacă a existat un conflict instituțional între Guvern și Parlament atunci când Executivul a adoptat ordonanța care dezincriminează mai multe fapte penale.
Ședința a început la ora 11.00.
Prima care a luat cuvântul a fost reprezentanta Consiliului Superior al Magistraturii, care a criticat dur Guvernul pentru ordonanța adoptată.
”Solicităm constatarea conflictului juridic de natură constituțională existent între Guvernul României și autoritatea judecătorească. Apreciem că acestei ipoteze i se circumscrie acțiunea Guvernului care, prin adoptarea OUG numărul 13 a nesocotit în mod flagrant dispozițiile constituționale. Prin adoptare OUG 13, Guvernul României a nesocotit competența autorității legiuitoare și principiul separației puterilor în stat”, a spus reprezentanta CSM.
Aceasta a amintit că în ordonanță se face referire la necesitatea modificării codurilor penale pentru a fi puse în acord cu deciziile Curții Constituționale.
Doar că această justificare nu-și are rostul pentru că depășesc cu mult deciziile CCR, a adăugat oficialul CSM, inclusiv cele privind infracțiunea de abuz în serviciu.
”În ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu, prin OUG nr 13, Guvernul României a depășit cerințele impuse de decizia Curții Constituționale, în sensul că a restrâns sfera faptelor incriminate, a modificat limitele de pedeapsă, a stabilit în mod alternativ pedeapsa amenzii, a eliminat prevederea constituțională referitoare la interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică și a introdus dispoziția referitoare la faptul că art 297, aliniatul 1 și 2 din Codul Penal, nu se aplică în cazul emiterii aprobării sau adoptării actelor normative. Aceleași considerente sunt aplicabile și în ceea ce privește modificarea reglementării infracțiunii de conflict de interese în raport de decizia Curții Constituționale. Abrogarea reglementării referitoare la infracțiunea de neglijență în serviciu și modificarea și, de-asemenea, completarea privind denunțul nu au fost fundamentate și nici justificate de existența unei decizii a Curții Constituționale sau de o altă situație extraordinară.
Din partea Parlamentului sunt prezenți șefii celor două comisii juridice, Șerban Nicolae și Eugen Nicolicea. Șeful Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, a cerut Curții să respinsă sesizările făcute de președintele Klaus Iohannis și CSM.