Curtea Constituţională a stabilit, astăzi, că hotărârea Senatului în cazul solicitării DNA de încuvinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova este neconstituţională. CCR a analizat astăzi contestația depusă de PNL.
Decizia judecătorilor constituţionali este definitivă şi general obligatorie.
Judecătorii Curții au arătat că “Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză”.
Președintele CCR, Augustin Zegrean:
“Considerăm că redactarea hotărârii s-a făcut cu încălcarea considerentelor Curţii Constituţionale, atestarea rezultatului votului dat cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova, aşa cum este cuprins în dispozitivul deciziei acesteia, neputând fi făcută printr-o ‘hotărâre de constatare’ care lasă loc la interpretări. Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză”, se menţiona în sesizarea PNL, scrie Mediafax.
La 25 martie, senatorii au votat pentru arestarea senatorului PSD, însă au stabilit că votul nu a fost legal pentru că el nu a fost adoptat în prezența majorității membrilor acestei Camere.
Asta deși Constituţia prevede că hotărârile celor două camere ale Parlamentului “se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare cameră” la momentul votului.
Senatul a refuzat atunci să spună dacă aprobă sau nu cererea DNA de arestare a lui Dan Șova, arătând doar că au fost prea puțini senatori care au votat.
O lună mai târziu, în luna aprilie, PNL a sesizat Curtea Constituţională, arătând că “Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză”
Acum, Curtea Constituțională va decide dacă votul în cazul Dan Șova trebuie reluat sau nu
Cazul senatorului Dan Șova i-a obligat pe judecători să se pronunțe și după ce conducerea Senatului a refuzat inițial să publice în Monitorul Oficial rezultatului primului vot.
DNA a cerut toate documetele legate de vot, verificând dacă s-au produs sau nu fapte de corupție.