CCR a amânat dezbaterea sesizării făcută de președintele Klaus Iohannis cu privire la legea prin care sunt interzise orice fel de referiri la identitatea de gen, în școli și în universități.
„Cu privire la obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea art.7 din Legea educației naționale nr.1/2011, obiecție formulată de Președintele României, Curtea Constituțională a amânat pronunțarea pentru data de 18 noiembrie 2020”, anunță CCR.
Legea atacată de Iohannis interzice, în unitățile învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, inclusiv în unitățile care oferă educație extrașcolară, activitățile „în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”.
Șeful statului este de părere că prin legea dedusă controlului de constituționalitate se impune un stereotip/clișeu în ceea ce privește rezultatul cercetării unor anumite teorii/opinii, care trebuie să fie unul și același, să se încadreze într-un tipar și să nu se orienteze într-un anumit sens sau scop, în caz contrar, sancțiunea fiind interzicerea activității de răspândire a respectivelor teorii/opinii în mediul specific educațional.
„În cazul de față, învederăm că soluția Parlamentului de a impune prin lege ce activități, teorii sau opinii și cu ce scop se pot constitui acestea în activități educative care să poată fi desfășurate în unitățile de învățământ și, prin urmare, ce discipline se pot studia în mediul școlar sau academic, contravine libertății individuale de conștiință întrucât, prin această formă, dispoziția normativă este de natură să îngrădească libertatea de gândire și a opiniilor”, arată sursa citată.
Legea adoptată de Parlament a stârnit un val de reacții și în rândul instituțiilor de învățământ superior, mai multe univeristăți criticând acul normativ.