Modificările aduse legii privind organizarea judiciară, una dintre cele trei legi ale justiției, sunt parțial neconstituționale, a decis azi Curtea Constituțională a României.
Este vorba de patru astfel de modificări.
O decizie în cazul celorlalte două acte normative din pachetul legilor justiției a fost amânată pentru 31 ianuarie.
Astfel, Judecătorii constituționali au decis să retrimită Parlamentului legea privind organizarea judiciară, dar nu pentru înființarea secției speciale de investigare a magistraților, pe care au considerat-o în acord cu legea fundamentală, ci pentru câteva chestiuni tehnice.
De asemenea, Curtea Constituțională a respins criticile aduse de liberali modului în care majoritatea PSD-ALDE-UDMR a modificat actul normativ.
PNL a acuzat acuză, în sesizările depuse la Curte, că modificările aduse legilor justiției au fost făcute prin violarea mai multor principii constituționale, printre care încălcarea dreptului la inițiativă legislativă al senatorilor și deputaților, nerespectarea principiului autonomiei Camerelor Parlamentului și pe cel al bicameralismului.
De asemenea, liberalii au reclamat și încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat şi cel care vizează independenţa judecătorilor şi procurorilor.
Ieri și USR a depus la Curtea Constituţională propria sesizare faţă de legile Justiţiei, invocând că schimbările dorite de coaliţia de guvernământ “subminează independenţa magistraţilor din România”.
Tot astăzi Curtea a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind legea care anulează suspendarea funcţionarilor publici trimişi în judecată.
Judecătorii au decis că măsura adoptată de Parlament la finalul anului trecut este neconstituțională.
„Dosarele care vizează statutul magistraţilor şi organizarea CSM le-am amânat pe 30 ianuarie, iar cel cu privire la organizarea judecătorească – am dat o decizie. Decizia constă în respingerea obiecţiilor de neconstituţionalistat extrinseci care vizau modul de constituire a comisiei parlamentare. Am admis pe patru puncte din textele care le-au ridicat autorii”, a anunţat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.