Confidenţialitate

Modificările aduse legii avertizorilor sunt constituționale. Kovesi ar putea cere condiționarea fondurilor europene

Modificările aduse legii avertizorilor de integritate sunt constituționale. Decizia a fost luată miercuri de judecătorii CCR în urma unei sesizări formulate de USR. 

Decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi într-o ședință care a durat mai puțin de o oră și jumătate. Sesizarea USR a fost respinsă ca neîntemeiată.

Potrivit Curții, prin noile modificări, Parlamentul a întărit, de fapt, starea de legalitate în care avertizorii de integritate trebuie să își desfășoare activitatea.

Mai mult, spune Curtea, modificările aduse actului normativ îl fac pe avertizor mai disciplinat și mai responsabil și în niciun caz nu aduc atingere protecției legale oferite acestuia.

Modificările aduse legii avertizorilor de integritate au fost adoptate la finalul lunii trecute de Parliament și au stârnit numeroase critici, inclusiv la nivel european.

Procurorul european, Laura Codruța Kovesi, a avertizat că va cere Comisiei europene să declanșeze împotriva României mecanismul care condiționează acordarea banilor europeni de respectarea statului de drept.

Kovesi a subliniat că modificările aduse legii descurajează avertizorii de integritate, ceea ce va îngreuna anchetarea infracțiunilor de corupție și de fraude cu bani europeni.

Critici dure au venit și din partea societății civile, care a avertizat că avertizorii nu mai beneficiază de protecție legală în urma noilor modificări, dar și din partea USR, partid care a și atacat legea la CCR.

Printre cele mai criticate modificări aduse legii se numără cea care interzice avertizorilor de integritate să facă sesizări anonime și cea care le interzice să vorbească cu presa.

Modificarea legii avertizorilor de integritate în sensul întăririi protecției legale este prevăzută de o directivă europeană și se numără printre angajamentele luate de România prin PNRR.

Legea va merge acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Din opoziție, Cătălin Drulă, președintele USR care a atacat legea la CRR, îi cere șefului statului să întoarcă actul normative la reexaminare în Parlament. În forma actuală, legea descurajează dezvăluirea actelor de corupție și riscă să lase România fără bani europeni, spune Cătălin Drulă

Citește și: Kovesi, despre protecția avertizorilor de integritate în România