230 de cazuri de gripa au fost confirmate pînă în ianuarie 2017, faţă de 4 – pînă în ianuarie anul trecut. Mai mult, șase persoane au murit. Potrivit medicilor, în acest sezon se manifestă o formă mai agresivă a bolii, provocată de noi tulpini ale virusului AH3N2.
Peste 70% dintre cazurile de gripă confirmate în laborator au fost de tip AH3N2, virus care a provocat – de altfel – toate cele șase decese înregistrate pînă acum. Nici una dintre persoanele care au murit nu fusese vaccinată. Printre ele se numără un copul care nu împlinise un an. Cinci dintre persoanele respective sufereau și de alte boli, potrivit datelor de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Medicii recomandă ca vaccinarea să se facă în fiecare an începînd de la jumătatea toamnei. În funcţie de tipul de virus care circulă în fiecare an, sezonul de gripă durează, în general, din octombrie pînă în luna mai. Virusurile sunt în continuă schimbare, iar vaccinarea antigripală nu protejează faţă de alte tipuri de afecțiuni respiratorii.
Potrivit Societății Române de Microbiologie, nu se poate vorbi despre o epidemie de gripă la nivel național. Președintele Societății, Alexandru Rafila, a spus că e vorba doar de cazuri la nivel local, mai ales în sud, în special în București și Constanța.