Cel puțin 14 cazuri de trichineloză se înregistrează în această perioadă în opt județe din țară. Este vorba despre Galați, Vrancea, Bacău, Cluj, Olt, Satu Mare, Teleorman și Suceava.
28 de persoane care au consumat carne infestată au ajuns la spital pentru îngrijiri medicale, anunță Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Inspectorii sanitar-veterinari au identificat prezența trichinelei atât la porci domestici, cât și la porci mistreți.
Autoritățile amintesc: persoanele care cresc porci în gospodării pentru consumul propriu trebuie să meargă la medicul veterinar cu probe din carne pentru verificări pentru a evita, astfel, îmbolnăvirile.
La Galați, cel puțin zece persoane – între care 3 copii – fac tratament preventiv împotriva trichinelozei, după ce au au participat la pomana porcului.
Corespondenta Europa FM la Galați, Emanuela Turcu:
Șeful Direcţiei Sanitar Veterniare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, Vasile Ştefan, spune că sunt dese situațiile în care oamenii sacrifică porci în gospodării și consumă carne alături de familie, înainte de a prezenta probe în laboratoare specializate.
Mai multe persoane din Galaţi au avut nevoie preventiv de tratament medical antipazitar la începutul lunii decembrie, după ce au consumat carne de porc cu trichineloză, potrivit autorităţilor sanitar-veterinare.
„Noi atragem mereu atenţia asupra pericolului care vine de la porcii sacrificaţi în gospodării pentru că la abatoare analizele se efectuează direct acolo. Din păcate, deşi avem medici veterinari în localităţi, oamenii nu merg să aducă probe înainte de consuma carne de la porcii sacrificaţi în gospodării, în condiţiile în care rezultatele se dau în 30 de minute”. Vasile Ştefan, șeful DSVSA Galați
Autoritaţile sanitar-veterinare confirmă că numai în această lună s-au înregistrat patru focare de trichineloză.
„S-au înregistrat patru focare de trichineloză, fiind depistaţi, în urma analizelor, patru porci cu trichineloză în Galaţi, Valea Mărului, Cudalbi şi Costache Negri. Conform procedurilor, se declară focare de trchineloză în fiecare caz, iar carnea de porc infestată este confiscată şi neutralizată. Dacă se întâmplă ca înainte de analize anumite persoane să consume carnea de la porcii cu trichineloză persoanele respective sunt informate să se prezinte la Spitalul de Boli Infecţioase”. Vasile Ștefan, șeful DSVSA Galați
De la începutul anului, în judeţul Galaţi s-au înregistrat 18 focare de trichineloză.