Controverse în legătură cu cele mai recente acuzații la adresa Simonei Halep. Agenţia Internaţională de Integritate o acuză pe sportiva română de o nouă încălcare a programului antidoping.
Ce este un „pașaport biologic” în tenis și de ce i se aduce înca o acuzație fostului lider mondial?
Cazul pe scurt. Agenţia Internaţională de Integritate a transmis că jucătoarea română Simona Halep a fost acuzată de o altă încălcare a Programului antidoping: ar exista nereguli în paşaportul său biologic de sportiv.
Pașapoartele biologice colectează și compară analizele periodice de sânge, spune la Europa FM jurnalista Gazetei Sporturilor Roxana Fleșeru.
„Acest pașaport biologic a fost introdus tot la o idee a Agenției Mondiale Antidoping pentru a lupta contra dopajului. La tenis au fost mai multe dezbateri, dar până la urmă a fost introdus în 2014. Urmărește pe o perioadă mai lungă două lucruri: profilul sangvin al sportivului și profilul steroidal. Căută să vadă dacă sportivul folosește diverse substanțe care îi pot mări capacitatea de efort și dacă acesta folosește steroizi”, spune Roxana Fleșeru.
Deși încă nu se poate spune clar în ce măsură va fi afectată cariera Simonei Halep, sportiva poate risca ani grei de suspendare, ea fiind oricum suspendată provizoriu din tenis după un test pozitiv cu Roxadustat, făcut la US Open, anul trecut.
„Din câte am văzut, dacă se dovedește că a existat aceste nereguli, o pedeapsă ar putea fi de patru ani, dar nu știm cum se vor aduna cele două acuzații, cum vor fi judecate.
E greu de spus acum. Dacă va fi o pedeapsă de patru ani, nu știu dacă Simona va mai avea puterea să se întoarcă în tenis. Nu știm ce se va întâmpla”, mai spune jurnalista Roxana Fleșeru.
Cum răspunde Simona
Simona Halep răspunde noilor acuzații. Într-un mesaj pe Twitter spune ca se simte hartuita si neputincioasa, pentru ca nu e lasată să-și dovedească nevinovația.
„De când am fost acuzată de ITIA de dopaj, am trăit cel mai mare coșmar din viața mea”, scrie Simona.
Și adaugă:
„Nu numai că numele meu a fost murdărit în cel mai rău mod posibil, dar mă confrunt cu o determinare constantă din partea ITIA, dintr-un motiv pe care nu-l pot înțelege, de a-mi dovedi vinovăția, în timp ce eu nici măcar nu am luat în calcul vreodată să apelez la vreo substanță interzisă. Am încercat de două ori să fiu judecată de un tribunal independent, dar ITIA a găsit în mod constant motive pentru a amâna asta. Acum, că am stabilit clar că am fost victima unei contaminări… au venit cu o așa-zisă evoluție anormală a sângelui meu. Trei experți de renume mondial care mi-au studiat testele de sânge au fost extrem de clari și au stabilit că sângele meu este total normal” – continua Simona Halep.
Jucătoarea română este suspendată provizoriu din tenis dupa un test pozitiv cu Roxadustat, făcut la US Open, anul trecut. Urmatoarea infatisare in acest caz ar putea fi pe 28 mai.
Expertiza efectuată de ea, ce confirma o contaminare „accidentală”, a fost respinsă ca proba de Federaţia Internaţională de Tenis, așa încat Simona Halep a cerut să fie audiată de o „instanţă independentă”.
Cazul Simonei va fi judecat de Sport Resolutions, tribunal independent din Londra ce gestionează dosarele de dopaj din tenis. Dacă nici acolo nu-si va putea dovedi nevinovăția, Simona mai are o cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.
Foto: shutterstock