Confidenţialitate

Cazul morţii disidentului Gheorghe Ursu: procurorii militari au trimis în judecată patru persoane

Procurorii militari au finalizat dosarul privind decesul lui Gheorghe Ursu, inginerul şi scriitorul  care a demascat crimele regimului Ceauşescu.

4 torţionari ai disidentului Gheorghe Ursu au fost trimişi în faţa instanţei pentru infracţiuni contra umanităţii şi complicitate la această infracţiune. Este vorba de doi foşti ofiţeri ai Departamentului Securităţii Statului, de fostul ministru de Interne şi de fostul şef al Securităţii Statului, Tudor Postelnicu.

Inginerul disident Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare, pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist. A fost arestat în septembrie 1985 pe motiv că deţinea valută. În realitate, a fost denunţat de o colegă de serviciu, care a intrat în posesia jurnalului său intim, jurnal confiscat ulterior de Securitate.

Procurorul militar Marian Lazăr:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Organele de securitate au inventat infracţiunea de deţinere şi operaţiuni interzise cu mijloace de plată străine. În realitate, aşa cum reiese din materialul probator administrat în cauză, reprezentanţii Departamentului Securităţii Statului erau interesaţi de aspecte cum ar fi legăturile disidentului cu postul de radio Europa Liberă, relaţiile şi discuţiile acestuia cu lumea literară şi artistică din ţară şi din diaspora, precum şi impresiile consemnate în jurnalul acestuia despre politica statului şi despre conducătorii partidului şi statului comunist”.

Gheorghe Ursu a fost plasat în aceeaşi celulă cu doi „recidivişti violenţi”, iar miliţienii au primit ordin să nu intervină, chiar dacă din spatele gratiilor se auzeau zgomote.

Gheorghe Ursu a murit două luni mai târziu, în urma bătăilor, în Spitalul Penitenciar Jilava.

Marin Pîrvulescu, principalul anchetator al lui Gheorghe Ursu, secondat de Vasile Hodiş, au participat la torturarea şi, în final, la uciderea disidentului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Inculpaţii  Pârvulescu Marin şi Hodiş Vasile, în calitate de ofiţeri în cadrul Direcţiei a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securităţii Statului, au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra victimei inginer disident Ursu Gheorghe Emil, acţiuni care au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să-i aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”.

Procurorul militar Marian Lazăr a anunţat că în faţa Înaltei Curţi vor ajunge şi George Homoştean şi Tudor Postelnicu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Inculpaţii  Homoştean George, în calitate de ministru de Interne, şi Postelnicu Tudor, în calitate de şef al Departamentului Securităţii Statului, în cursul lunilor octombrie şi noiembrie 1985, au transmis către Ambasadele României de la Paris şi Washington documente oficiale prin care au disimulat caracterul represiv şi politic al acţiunilor întreprinse de inculpaţii maior (rez.) Pârvulescu Marin şi col. (rez.) Hodiş Vasile împotriva lui Ursu Gheorghe Emil, în perioada în care acesta a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru opinii considerate ostile regimului comunist.”

Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: colonelul în rezervă Tudor Stănică, pe atunci șeful Miliției Capitalei, adjunctul său, colonelul în rezervă Mihai Creangă, și Marin Clită, colegul de celulă al disidentului; fiecare a primit câte 20 de ani de închisoare.

Tudor Stănică nu a făcut nicio zi de închisoare, invocând motive medicale, Mihai Creangă a scăpat după zece ani, iar deținutul de drept comun Marin Clită a ieșit din pușcărie după nouă ani, pentru bună purtare.

Fiul disidentului, Andrei Ursu, a susținut întotdeauna că Marin Pîrvulescu a fost cel care l-a anchetat și torturat pe Gheorghe Ursu.

În 2007, fiul lui Gheorghe Ursu a depus o plângere împotriva lui Marin Pîrvulescu, în care cerea procurorilor de la Parchetul Militar să-l cerceteze pentru tortură motivată politic.

În 2014, Andrei Ursu a făcut greva foamei timp de 17 zile, cerând tragerea la răspundere a ofiţerilor de Securitate direct implicaţi în moartea tatălui său.

Foto: http://gh-ursu.ong.ro/