Confidenţialitate

Cazul cuplului gay româno-american – la Curtea Europeană de Justiție

Cazul cuplului de homosexuali format dintr-un român și un american a ajuns la Curtea Europeană de Justiție. Adrian Coman şi Clai Hamilton au cerut recunoașterea căsătoriei lor în România – oficiate în Belgia în anul 2010. Subiectul este prezentat într-un articol publicat marți, 21 noiembrie, în „The New York Times”.

***

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) examinează, de săptămâna aceasta, situația cuplului gay româno-american, care vrea ca mariajul lor să fie recunoscut în România. Numai că decizia Curții de Justiție UE ar putea avea implicații la nivelul întregii Uniuni – remarcă „The New York Times” (foto: captură NYT).

Avocata Iustina Ionescu, reprezentanta asociației ACCEPT, a invocat în fața Curții – în timp ce cuplul era audiat – că libertatea de circulație în Uniunea Europeană trebuie să fie valabilă pentru soți și atunci când cuplul e format din doi bărbați.

Pentru ca libera circulație să fie posibilă – așadar, atât cetățeanul român cât și cel american să aibă aceleași drepturi în România – statul român ar trebui să recunoască faptul că ei sunt un cuplu căsătorit, adică să recunoască actele semnate la Bruxelles în 2010.

Potrivit asociației ACCEPT, și reprezentanții Comisiei Europene – prezenți la audiere – ar susține acest punct de vedere.

Cum s-a ajuns la Curtea Europeană de Justiție

Cuplul a contestat la Curtea Constituțională a României faptul că legislația nu recunoaște căsătoria lor încheiată în Bruxelles în 2010. După mai multe audieri și ședințe, magistrații români au cerut un punct de vedere de la Curtea Europeană de Justiție.

La sfârșitul unei ședințe a Curții Constituționale, președintele instituției, Valer Dorneanu, spunea că decizia CCR este amânată pentru că asociația ACCEPT a solicitat ca întrebări preliminare să fie adresate Curții Europene de Justiție în cazul Coman-Hamilton, procedură începută săptămâna aceasta de CJUE.

Întrebări pentru Curtea Europeană de Justiție

Întrebările propuse de Asociația ACCEPT privesc modul în care trebuie definită noțiunea de „soți” în înțelegerea dreptului comunitar și a principiului libertății de circulație în Uniunea Europeană.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene ar urma să clarifice dacă termenul „soți” include și soții de același sex și dacă soții gay au aceleași drepturi legate de circulație (respectiv de ședere pe teritoriul României) cum se întâmplă în cazul soților heterosexuale.