Lovitură dură pentru victimele tragediei de la Colectiv, dar și pentru rudele celor care și-au pierdut viața acolo. Curtea de Apel București a schimbat încadrarea juridică a faptelor și a înlăturat sintagma – „consecinţe deosebit de grave”. Asta înseamnă implicit că vor scădea sentințele pentru unii inculpați, în special pentru fostul primar Cristian Popescu Piedone.
Se întâmplă la 6 ani de când în clubul Colectiv au murit 65 de oameni în incediul provocat de artificii în timpul unui concert al trupei „Goodbye to Gravity”.
Iniţial, procesul ar fi trebuit să se încheie în luna iunie, însă Completul de judecată a ridicat din oficiu această cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul „Colectiv”.
Un complet format din 3 judecători de la Curtea de Apel Bucureşti a admis parțial schimbarea încadrării juridice a faptelor în cazul „Colectiv”. Mai exact nu se va mai aplica termenul de consecinţe deosebit de grave în cazul infracţiunii de abuz în serviciu de care sunt acuzaţi o parte dintre inculpaţii din dosarul „Colectiv”, printre care şi fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone.
Acesta primise inițial condamnare de 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.
De asemenea, Instanţa a eliminat forma agravantă a infracţiunii de abuz în serviciu şi în cazul funcţionarelor de la Primăria Sectorului 4 inculpate în dosar, precum şi pentru cei doi pompieri.
Cristian Matei, supraviețuitor al tragediei este revoltat de decizia judecatorilor: „În ce țară normală se judecă în acest fel?”
„Cum poți tu să spui că nu există consecințe deosebit de grave când au murit atâția oameni. Asta înseamnă că nu este deosebit de grav? În ce țară normală se judecă în acest fel? Întrebați-i pe părinții cărora le-au murit copiii acolo. Eu, de bine de rău am scăpat”, a spus Cristian Matei la Europa FM.
Procesul se află în faza de apel.
Cei trei patroni ai clubului Colectiv au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
Patroana firmei de artificii a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, iar pirotehniştii au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. De asemenea, directorul firmei de artificii a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.
Cei doi pompieri care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.
Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare. Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sectorului 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.
De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane de lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.
Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de către procurori.
De menţionat că supravieţuitori ai incendiului din Colectiv şi rude ale victimelor au reclamat, într-o scrisoare deschisă, decizia Instanţei de a discuta schimbarea încadrării juridice a faptelor inculpaţilor, susţinând că aceasta ar duce la pedepse „mici şi nesemnificative, disproporţionate faţă de gravitatea faptelor comise şi a consecinţelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiţie din România”.
Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 17 noiembrie.
Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei