Confidenţialitate

Cazul Coldea-Dumbravă. Ioana Ene Dogioiu: Asistăm la un moment de îngropare a ceea ce ar mai putea fi vreodată anti-corupție în România. Ținta cea mare nu este Florian Coldea, ci Laura Codruța Kovesi | VIDEO

Cei doi foști generali ai Serviciului Român de Informații (SRI) – Florian Coldea și Dumitru Dumbravă – au fost inculpați de DNA într-un dosar de trafic de influență. Cei doi s-au făcut cunoscuți în urmă cu mai bine de un deceniu în spațiul public pentru lupta lor anti-corupție. În prezent, cei doi foști generali, dar și avocatul acestora, Doru Trăilă sunt acuzați de un om de afaceri pe nume Cătălin Hideg că i-ar fi promis să îl scape de o condamnare într-un dosar de fraudă cu fonduri europene. Conform DNA, aceștia ar fi cerut suma de 600.000 de euro în schimbul serviciului făcut lui Hideg, dar acesta ar fi plătit o sumă mai mică, de doar 100.000 de euro. Pentru că în cele din urmă a fost condamnat, omul de afaceri i-a acuzat pe cei trei de luare de mită și a făcut o plângere la DNA.

Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – realizatoarea emisiunii „Piața Victoriei” la Europa FM – Ioana Ene Dogioiu – spune că implicarea unor foști generali SRI în fapte penale este inacceptabilă din perspectivă morală. Jurnalista subliniază că, în cazul lui Dumitru Dumbravă este destul de evident că este implicat, însă în privința lui Florian Coldea nu există deocamdată suficiente informații că ar fi la rândul său implicat în dosarul de luare de mită. „Ținta cea mare, după părerea mea, nici măcar nu este Florian Coldea – sigur, este și el un trofeu valoros – dar ținta cea mare este Laura Codruța Kovesi”, susține jurnalista la Europa FM.

Ioana Ene Dogioiu: „Este inacceptabil moral să se întâmple așa ceva. În ceea ce îl privește pe Florian Coldea, el chiar nu apare. Că este sau nu este, nu știu. Dar nu apare cu nicio înregistrare”

Cătălin Striblea: Tu zici așa: „ca general SRI, să te apucă să îi înveți pe infractori cum să își scape pielea nu poate fi justificat moral sub niciun argument, iar în cazul lui Dumbravă, înregistrările din dosarul penal arată destul de clar că acest lucru s-a întâmplat. Dar adaugi așa: că din punct de vedere penal, dosarul e foarte subțire, cel puțin așa cum rezultă din ordonanța de începere a urmăririi penale din 22 mai. De ce?

Ioana Ene Dogioiu: „Pentru că infracțiunea de trafic de influență presupune pe de o parte să lași impresia că ai această influență, ceea ce putem considera că s-a întâmplat, dar mai mult decât atât să și promiți explicit că o vei exercita asupra unei persoane determinate. Asta ar fi presupus ca unul dintre cei doi să fi spus: <<da, prietene, îmi dai acești bani, 600.000 de euro și eu mă duc să vorbesc cu judecătorul cutare și se rezolvă treaba>>, ceea ce eu nu am găsit niciunde în înregistrare. Eu nu am găsit nicio promisiune de intervenție în justiție.

Ceea ce vă spun acum este părerea unei cvasiunanimități a magistraților și avocaților cu care am discutat această speță. În ceea ce îl privește pe Florian Coldea, el chiar nu apare. Că este sau nu este, nu știu. Dar nu apare în ordonanță cu nicio înregistrare. Singura lui prezență este cea relatată de denunțătorul Hideg, care spune că s-au întâlnit pe o terasă și i-a spus că știe de cazul lui. Acesta nu-i trafic din punct de vedere penal. Din punct de vedere moral, am scris deja și subscrie 100% la ceea ce a spus și domnul Tolontan. Este inacceptabil moral să se întâmple așa ceva. În cazul domnului Dumbravă este destul de evident că s-a întâmplat. În cazul domnului Coldea nu avem suficiente informații că s-ar fi întâmplat, dar dacă s-ar fi întâmplat este inacceptabil”.

Ioana Ene Dogioiu: Asistăm la un moment de revanșă cu o sete inimaginabilă din partea celor care au avut de suferit în timpul binomului, cei mai mulți dintre ei condamnați, a ceea ce ar mai putea să fie vreodată anti-corupție în România

Cătălin Striblea: Dar nu e prima dată când domnul Coldea pică în diverse controverse, cel puțin. Numele său este în aceste controverse măcar de 10 ani încoace. De la vice al SRI am ajuns să aflăm tot felul de date. Cum funcționa binomul, de apropieri de oameni de afaceri controversați, întâlniri și fotografii în diverse zone ș.a.m.d., deși, cum spui tu, datele nu se adună la DNA, percepția e tulbure.

Ioana Ene Dogioiu:Percepția este tulbure și din punctul meu de vedere, ceea ce se întâmplă acum nu este menită să aibă cine știe ce valoare penală. Convingerea este că vor reuși să-i bage la pușcărie… pe ce au acum nu cred că vor reuși și știu asta. Ceea ce cred eu acum, lărgind puțin poza este că asistăm la un moment de revanșă, de răzbunare cu o sete inimaginabilă din partea celor care au avut de suferit în timpul binomului, cum l-au numit, în principiu, cei mai mulți dintre ei condamnați, dar și de îngropare cu țepușe în inimă – cu usturoi, cu vodoo și țepușe în inimă – a ceea ce ar mai putea să fie vreodată anti-corupție în România. Să nu se mai întâmple așa ceva”.

Ioana Ene Dogioiu: Ținta cea mare nu este Florian Coldea – sigur, este și el un trofeu valoros – dar ținta urmărită de ani de zile este Laura Codruța Kovesi

Cătălin Striblea: Pentru că Coldea și binomul – DNA și SRI – au avut niște performanțe împreună, fiindcă au obținut niște condamnări, zici că dosarul acesta este modul ritualic în care percepția asupra acelor condamnări este prăbușită.

Ioana Ene Dogioiu: „Exact. Uite cum s-a întâmplat de fapt. Dacă cineva se uită la televiziunea încă infractorului condamnat Voiculescu – este și el în curs de revizuire – este <<după cum noi spunem de ani de zile>> nu este o întâmplare. Nu cred că este o întâmplare. Că tot scandalul a pornit la televiziunea unui alt condamnat, Maricel Păcuraru, este pornit de o procuroare care a fost inculpată, trimisă în judecată și care nu a fost niciodată achitată, în sensul exonerării de acuzații și a scăpat de dosar prin anularea tuturor probelor de la dosar, ceea ce DNA a contestat, dar SIIJ i-a retras contestația, deci nu s-a mai judecat niciodată și a rămas definitivă. Informațiile mele recente spun că acest asalt era pregătit de ceva vreme și că cea care, nu știu dacă neapărat coordonat din pușcărie, dar care s-a implicat intens din pușcărie este Elena Udrea, care a dat mai mult interviuri in extenso aceleiași televiziuni jurnalistei care este fosta mână dreaptă a unui alt condamnat – Liviu Dragnea. Aceste lucruri se leagă. Sunt factuale, nu sunt interpretări.

După cum, în mod evident, ținta cea mare, după părerea mea, nici măcar nu este Florian Coldea – sigur, este și el un trofeu valoros – dar ținta cea mare pe care o țintesc de ani de zile este Laura Codruța Kovesi. Pe de o parte, le e frică că ar putea candida, deși femeia a spus în toate limbile europene că n-o va face, dar le este o frică îngrozitoare, plus această dorință de răzbunare nemaipomenită. Pe lângă faptul că sunt însetați de răzbunare, sunt și total lipsiți de informație, pentru că simplă citire a regulmentului EPPO (Parchetul European – n.r.) i-ar fi lămurit că decizia de a depune sau nu un apel în urma unei decizii judecătorești, așa cum toate deciziile importante de-a lungul cazului nu le ia nici măcar procurorul de caz, cu atât mai puțin procurorul-șef al instituției, ci le ia acea Cameră permanentă care este însărcinată cu urmărirea dosarului și care este alcătuită din trei magistrați. Deci Laura Codruța Kovesi, chiar dacă își pierdea mințile, nu avea cum să să facă ceva”.

Ioana Ene Dogioiu: Frica de atunci o răzbună îngrozitor acum

Cătălin Striblea: Lămurește-mă cu un lucru. Și eu aș fi profund susprins ca doamna Kovesi să candideze la ceva în țara aceasta. Totuși, dincolo de aceasta, când vezi apropierea aceasta, cu generalul Dumbravă și domnul Coldea, la care dosarul nu poate ajunge factual să spunem, activitatea lor ca vectori anti-corupție în SRI este astăzi pusă la îndoială? Cum trebuie noi să percepem ce făceau ei acolo acum 12 ani, în condițiile în care astăzi, cu ușurință, parcă lucrează în tabăra cealaltă, cum a spus Cătălin Tolontan?

Ioana Ene Dogioiu: „Din punctul meu de vedere, ei sunt acum părtași la această țepușă înfiptă în inima justiției. Ca să fiu foarte corectă factual, în ceea ce îl privește pe domnul Dumbravă, în mod cert, în ceea ce îl privește pe domnul Coldea ase presupune. De ce o fac? Habar nu am. Poate și pentru că au fost scoși pe tușă și se simt trădați. Nu știu. Nu vreau să speculez.

Ei, prin această schimbare de tabără sau doar domnul Dumbravă contribuie la aceste arme împotriva anti-corupției, dar asta nu înseamnă că ar trebuie să se întâmple ceea ce spunea, de fapt, se urmărește din punctul meu de vedere demonizarea și discreditarea acelui episod din istoria justiției românești. Și discreditarea și demonizarea totală a celor care au participat la acel moment. Când vor ajunge la doamna Kovesi, și nu vor ajunge că n-au cu ce, sigur că simpla asociere deja maculează. Pentru că se face această extensie. Una-i una, alta-i alta. Ce s-a întâmplat atunci, anti-corupția de atunci din România, fără a fi perfectă, au fost greșeli, dar per ansamblu, a fost primul moment în care s-a intrat cu tancul într-o cangrenă sinistră. Și o vreme, acest lucru a avut și un efect de diminuare a fenomenului, pentru că le era frică. Frica de atunci o răzbună îngrozitor acum”.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Cătălin Tolontan, despre cazul Coldea-Dumbravă: Dacă te angajezi director al SRI, știi că este un angajament pe viață | VIDEO