Din momentul în care intră în România pe la Baziaș, Dunărea călătoreşte mândră printre munţi, lăsând în urmă un spectacol fascinant de culoare.
Primăvara, apa singurului râu care se măsoară de la vărsare către izvor, se confundă cu stâncile înverzite ale vârfurilor Ciucarul Mic şi Ciucarul Mare, formând unul dintre cele mai fascinante trasee din cei 2.858 km ai săi, pe care îi străbate de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră.
În această zonă, Dunărea străbate cea mai îngustă şi mai grandioasă zonă a Defileului Dunării, Cazanele Dunării.
Prin locul cel mai strâmt prin care trece Dunărea, se formează întâi Cazanele Mici, după care urmează Cazanele Mari.
Două vârfuri muntoase, unul pe partea românească şi celalalt pe partea sârbească, formează Cazanele Mici: în România – Ciucarul Mic (313 m), în Serbia – Mali Strbac (626 m).
Apoi urmează golful Dubova şi Cazanele Mari. Cazanele Mari sunt formate de vârfurile Ciucarul Mare (318 m), la români, şi Veliki Strbac (768 m), la sârbi.
Unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din această zonă este Statuia lui Decebal, sculptată în piatră calcaroasă. Lucrarea statuii a durat 10 ani, din 1994 până în 2004, şi a fost realizată de 12 sculptori alpinişti. Nasul, mustaţa şi gura sunt completate cu beton, deoarece calcarul s-ar fi sfărmat. Turiştii curioşi pot urca până sub barba statuii.
Statuia lui Decebal este cea mai mare sculptură în piatră din Europa. A fost inspirată de celebrul grup statuar din stânca muntelui Rushmore. Este cu doar 6 metri mai mică decât Statuia Libertăţii, şi cu opt metri mai înaltă decât monumentul lui Iisus din Rio de Janeiro.