Sforăitul este o tulburare a somnului care împiedică odihna pe timpul nopții și afectează activitățile zilnice și viața de cuplu.
Sforăitul se manifestă atunci când căile respiratorii sunt obstrucționate și aerul nu poate circula liber.
Ce atitudine ar trebui să adoptăm pentru a identifica problemele care pot cauza sforăitul? În primul rând este necesar consultul unui medic specialist ORL pentru a exclude diverse afecțiunii precum polipii nazali, niște formațiuni care se dezvoltă în membrana mucoasă a nasului și în pasajele nazale. Aceștia se pot scoate chirurgical. Și deviația de sept nazal poate perturba fluxul de aer la nivelul nasului. Rezolvarea acestei probleme se face tot chirurgical și poate ajuta în vindecarea sforăitului.
Consumul de alcool inhibă o parte a creierului responsabila de controlul respiratiei și astfel apare sforăitul. Alte cauze sunt obezitatea, prin depunerea de grasime la nivelul gatului care ingusteaza caile aeriene sau scăderea tonusului muscular la nivelul gătului apărut odată cu înaintarea în vârstă.
Foarte importantă este depistarea sindromului de apnee în somn, unul dintre semnele acestuia fiind și sforăitul. Apneea este o oprire temporară a respirației cu durata de minim 10 secunde, care poate întrerupe somnul în mod repetat pe parcursul unei nopți. Nivelul de oxigen din sânge scade, nemaifiind suficient pentru creier. Astfel, somnul este neodihnitor, apare oboseala marcată pe parcursul zilei următoare, capacitatea intelectuală se deteriorează, iar în timp poate apărea chiar și depresia.
Apneea în somn netratată duce la complicaţii ca hipertensiunea arterială, afecţiuni cardiace sau atac cerebral.
Şoferii cu apnee sunt o ameninţare în trafic, pentru că somnolenţa din timpul zilei îi face să aibă risc crescut de accidente.
Tulburările somnului pot fi diagnosticate și tratate în laboratoare speciale de somnologie existente și în România.