Tezaur unicat descoperit în Prahova sau Două brățări romane din argint datând din secolele 2 – 3 Dinainte de Hristos – găsite lângă Rucăr – sunt doar două exemple din această săptămână în care nişte arheologi amatori au îmbogăţit patrimoniul unor muzee, cu ajutorul unui detector de metale.
Sunt tot mai mulţi cei care se dotează cu astfel de detectoare.
De multe ori, însă, aşa numiţii căutători de comori sau DETECTORIŞTI, cum îi numesc arheologii, mai mult strică decât ajută.
Se estimează că, în fiecare judeţ există, în medie, între 50 şi 100 de persoane care au detectoare de metale. Iaşiul, de exemplu, depăşeşte cu mult media. Acolo au fost eliberate peste 300 autorizaţii pentru folosirea detectoarelor. Nu de puţine ori, aceştia fac descoperiri înaintea arheologilor, dar cu anumite riscuri – după cum spune arheologul Felix Marcu, managerul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.
Mai mult, arheologii susţin că vânătorii de comori profită de lacunele legislative care permit descoperirile întâmplătoare.
Specialiştii lucrează la un proiect de lege care le-ar permite căutătorilor de comori să meargă împreună cu arheologii, pe teren.
O altă completare necesară a legislaţiei este stabilirea unor zone de protecţie în apropierea siturilor arheologice, unde să nu aibă acces amatorii.