În țară, până la ora 17 au votat pentru alegerile europarlamentare 35,07 % dintre cei înscriși pe listele electorale și 29,11 % pentru Referendum.
Pentru alegerile europarlamentare, au votat până acum 5.717.682 de alegători, dintre care în mediul urban – 3.373.977 şi în mediul rural – 2.363.705. Procente mai mari la vot s-au înregistrat în judeţele: Ilfov – 38,32% din totalul alegătorilor înscrişi în liste, Cluj – 37,60% şi Sibiu – 36,12%.
Participare mai redusă la urne s-a înregistrat în judeţele: Vaslui – 22,41%, Ialomiţa – 24,9% şi Călăraşi – 25,62%.
În străinătate, pentru Referendum au votat până la ora 17:00 un număr de 206.201 de persoane. Pentru europarlamentare au votat în străinătate 208.790 de români.
Pe măsură ce se apropie ora 21, momentul la care ar urma să se închidă secțiile de vot, tot mai mulți români acuză proasta organizare și nereguli în desfășurarea procesului electoral.
Social-democrații se plâng că, în majoritatea secțiilor de votare, operatorii de tabletă insistă ca cetățenii să voteze și la referendumul pentru justiție, convocat de Klaus Iohannis.
Sesizarea PSD vine pe fondul mai multor plângeri din partea alegătorilor care au sesizat o neconcordanță între regulamente și modul în care apare ștampila de verificare pe buletinele pentru Referendum. BEC a transmis o precizare în acest caz, anunțând că buletinele sunt valabile indiferent dacă ștampila de control a secției este aplicată pe prima sau pe ultima pagină a buletinului de vot.
”Nu este un motiv de nulitate. Biroul Electoral Central a răspuns mai multor solicitări, indicând articolul 49, litera f din legea 33/2007, care precizează foarte clar motivele de nulitate pentru buletinele de vot. Votul este valabil în cazul în care, deși ștampila aplicată a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă. Aplicarea ștampilei de control a secției de votare în orice altă poziție decât pe ultima pagină nu este motiv de nulitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț.
”Solicit autorităţilor responsabile cu organizarea scrutinului electoral să găsească de urgenţă soluţiile astfel încât toţi românii să poată vota astăzi!”, transmite Klaus Iohannis, pe Facebook.
Între timp, în fața acuzațiilor de proastă organizare a procesului de vot în diaspora, Ministerul Afacerilor Externe anunță că toate cele 441 de secţii organizate în afara României sunt “operaţionale” şi “funcţionează normal”.
“În afara unor incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineţii, toate activităţile din secţiile de votare din diaspora se desfăşoară în parametri normali. Prezenţa la vot a cetăţenilor români este substanţială, iar personalul Ministerului Afacerilor Externe implicat în procesul electoral depune eforturi susţinute astfel încât toţi cetăţenii români din străinătate să îşi exercite dreptul de vot”, a precizat MAE, într-un comunicat transmis Europa FM.
Alianța 2020 și PMP cer prelungirea programului de vot
Liderul PLUS – Dacian Cioloș a cerut în numele Alianței 2020 prelungirea programului de vot până la ora 23. El susține că acest lucru se poate face prin Ordonanță de Urgență a Guvernului. De asemenea, Dacian Cioloș a cerut ca toate persoanele care se află în incinta clădirii în care se află secțiile de vot să poată vota dacă au reușit să intre la ora la care se vor închide urnele.
O solicitare asemănătoare a făcut și Partidul Mișcare Populară. Președintele PMP Eugen Tomac a declarat că partidul pe care îl conduce a făcut o solicitare către Biroul Electoral Central pentru a se întruni în vederea adoptării unei decizii de prelungire a programului de vot pentru ca toți cetățenii din Diaspora să poată vota.