Confidenţialitate

Câți români au votat în țară până la ora 11 pentru alegerile europarlamentare și Referendum

În primele patru ore de la începerea alegerilor europarlamentare și a Referendumului pentru justiție s-au prezentat la urne mai mulți români față de precedentele alegeri.

Pentru alegerile europarlamentare au votat 10,58 % dintre românii cu drept de vot până la ora 11:00, în timp ce pentru Referendum s-au prezentat la urne 8,49 %.

La europarlamentare cei mai mulți votanți sunt din Teleorman – 13,51 %, în timp ce pentru Referendum sunt din Ilfov – 11,47 %.

Pentru Referendum, potrivit datelor înregistrate pe site-ul Biroului Electoral Central, în mediul urban au votat 924.677 de alegători iar în mediul rural – 627.604. Procente mai mari la vot au fost înregistrate în judeţele: Ilfov, Constanţa și Sibiu.

Participare mai redusă la urne s-a înregistrat în judeţele: Vaslui – 6,50%, Suceava – 6,76%, Botoşani – 6,78%.

Cetățenii cu drept de vot aflați în străinătate pot vota la referendumul național în aceleași secții de votare organizate pentru desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

În străinătate, până la ora 10:00, la europarlamentare au votat peste 30.000 de persoane.

În 2009, până la ora 10:00, votaseră 4% dintre alegători, iar în urmă cu cinci ani, în 2014, votaseră 4,61%.

Pentru cele două scrutine, Referendumul și alegerile pentru Parlamentul European, alegătorii vor primi trei buletine – unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum.

Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată nu atrage nulitatea acestuia.

La Referendum, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin “Da” sau “Nu” cu privire la următoarele întrebări:

1. Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?

2. Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?