Sociologul Barbu Mateescu a calculat, într-o postare publică pe pagina lui de Facebook, care este ritmul în care ar fi trebuit să fie anunțate de BEC prezențele la vot duminică pentru a exista șanse de validare a referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție.
”Ora 19 – se anunță la ora 20:30 – referendumul e pe ritm de validare la 26,52 % sau mai mult”, scrie sociologul Barbu Mateescu.
Ultima raportare a BEC a fost la ora 17:30, când s-au anunțat cifrele orei 16:00. Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, până la ora 16.00, au votat la referendumul pentru redefinirea familiei 15,21% dintre alegători.
Sociologul aprecia că până la ora 16 ar fi trebuit să fie cel puțin ”21,32% sau mai mult”.
Barbu Mateescu remarcă și ritmul în care au ieșit românii la vot duminică, folosind monitorizarea făcută de USR.
”Prezența pe ore conform USR ridică semne serioase cu privire la capacitatea BOR de a avea cine știe ce influență în genere:
azi:
Ora 10: +0.83 față de ora anterioară
Ora 11: +1.01 față de ora anterioară
Ora 12: +1.36 față de ora anterioară
Ora 13: +1.80 față de ora anterioară
Ora 14: +1.20 față de ora anterioară
Ora 15: +1.16 față de ora anterioară
Ora 16: +1.27 față de ora anterioară
Vedem un vârf la ora 13 (adică votul dintre 12:01 și 13:00). E corect, atunci se iese de la cele mai multe slujbe.
Dar acest vârf (1,80) e puțin diferit de prezența din orele următoare (1,16-1,27). Nu vedem 3-4-5-6%, ci un zvâc de 50% relativ.
Eu pot să accept teoretic ideea că după predică te duci acasă, mănânci etc și te duci să votezi cum ți s-a zis dimineața.
Dar e clar că în niciun caz influența BOR asupra ta nu e atât de mare încât să mergi glonț de la biserică la vot.
Mai mult, dacă în loc să te duci repede-repede (biserică -> acasă să-ți iei cartea de identitate dacă n-o aveai cu tine, ceea ce ar fi bizar dar mă rog -> fuga la secție), mai stai și pe acasă, eventual un Facebook, o emisiune TV, o discuție cu familia și prietenii, ești vulnerabil(ă) la alte influențe decât BOR.
Am rezerve în mod evident, dar s-ar putea să dăm aici de al treilea mare mit al partidelor tradiționale (după cele privind puterea televiziunilor de știri și importanța controlului asupra Ministerului de Interne la momentul unui scrutin).”
Cifrele necesare validării referendumului pentru redefinirea familiei
Potrivit Legii 3/2000, pentru ca referendumul naţional să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente.
Referendumul pentru redefinirea familiei va fi validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.