Când vorbim despre un stil de viață sănătos și o alimentație corectă, vorbim întotdeauna despre o dietă bogată în legume și fructe. Acestea din urmă sunt elemente importante în dieta noastră zilnică, deoarece furnizează carbohidrați, fibre vegetale, minerale, magneziu, potasiu și calciu, precum și vitamine și alți nutrienți esențiali pentru funcționarea corectă a organismului. Toamna este anotimpul în care ar trebui să profităm de oferta bogată pentru a consuma cât mai multe fructe proaspete. În România, printre cele mai răspândite și populare fructe de sezon sunt prunele și strugurii. Dincolo de faptul că, la noi în țară, sunt și două dintre principalele materii prime pentru alcool, țuică (pălincă) și vin. Care sunt beneficiile consumului de prune și struguri? Să le luăm pe rând.
Prunele se găsesc proaspete pe piață cam toată vara și toată toamna, în funcție de zona de unde provin. Cele românești, evident, ajung la maturitate toamna. Deși în România sunt mai populare la prepararea alcoolului și în gemuri și dulcețuri, prunele consumate ca atare au extrem de multe beneficii. În primul rând, prunele conțin mai mulți compuși antioxidanți decât, de exemplu, afinele, murele, căpșunile, portocalele, strugurii negri, cireșele, kiwi și grapefruit.
Prunele sunt bogate în apă (83%), fibre (2%) și carbohidrați (11%), dar nu conțin aproape deloc grăsimi (0,2%) sau proteine (0,8%). Aproximativ 100 de grame de prune proaspete furnizează potasiu (190 mg) și, într-o măsură mai mică, calciu (14 mg), fosfor (10 mg), magneziu (8 mg) și fier (0,10 mg). De asemenea, acestea conțin cantități semnificative de vitamina C (9 mg), provitamina A (30 mcg) și vitamina E (0,7 mg). Această compoziție nutrițională face din prune un aliment energizant, alcalinizant, purificator, răcoritor, ușor și revigorant, capabil să stimuleze sistemul nervos și să combată oboseala.
De asemenea, vă vor ajuta să eliminați lichidele, datorită conținutului ridicat de potasiu, evitând astfel retenția de lichide. Absența grăsimilor, bogăția lor în acizi grași și conținutul lor ridicat de potasiu sunt foarte importante pentru tratamentul hipertensiunii arteriale. În acest context, conținutul său scăzut de calorii (51 de calorii la 100 de grame) ajută, de asemenea, la controlul greutății.
Strugurii, la rândul lor, consumați cruzi sunt delicioși și versatili, se pretează să facă parte din salate de fructe, muesli, prăjituri și tot felul de dulciuri. Dar pot fi încorporați și în rețete sărate pentru o notă dulce-acrișoară.
În ciuda reputației lor de alimente cu mult zahăr, strugurii nu au un indice glicemic ridicat și nu sunt prea bogați în calorii – 100 de grame furnizează 70 de calorii – și, în plus, ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge. De asemenea, sunt bogați în fibre și carbohidrați (17%) care sunt asimilați rapid; conțin vitamina C, iar printre mineralele lor se numără potasiul, cuprul și fierul, dar și calciul, fosforul, magneziul, manganul, sulful și seleniul.
Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale acestora este capacitatea lor depurativă. Strugurii conțin peste 80% apă, iar calciul (15 mg/100 g) și alte elemente alcaline stimulează ficatul (organ care echilibrează aciditatea sângelui și îl curăță). Substanțele sale fitochimice ajută la echilibrarea glicemiei prin stimularea pancreasului și a producției de insulină.
Proprietăți și beneficii ale strugurilor:
- Antioxidanți. Coaja strugurilor negri conține resveratrol, o substanță care blochează radicalii liberi, care sunt direct legați de îmbătrânire și de degenerarea celulelor. Din acest motiv, unii consideră strugurii ca fiind un elixir al tinereții veșnice.
- Antiinflamatori. Strugurii pot avea o contribuție foarte pozitivă la ameliorarea bolilor inflamatorii.
- Detoxifianți. Strugurii acționează ca detoxifianți hepatici, îmbunătățind problemele hepatice. De asemenea, sunt buni pentru rinichi, deoarece ajută la eliminarea acidului uric, datorită proprietăților lor diuretice.
- Ajută la îngrijirea inimii. Strugurii favorizează buna stare a arterelor și a inimii. Boabele de struguri îmbunătățesc vasodilatația și reduc riscul de tromboză. Datorită conținutului lor de potasiu, ele ajută la reducerea tensiunii arteriale, ceea ce le face foarte potrivite pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată.
- Buni ca diuretic. Strugurii sunt fructe care ne ajută să eliminăm în mod natural excesul de lichide reținute în organism și vor favoriza eliminarea toxinelor din corpul nostru.
Foto: Vladimir Gladkov/Unsplash