Confidenţialitate

Câte zile libere sunt acordate prin lege în 2019? Guvernul ar putea interveni cu o „punte” între Paște și 1 Mai

După mini-vacanțele de Crăciun și Revelion, anul 2019 le aduce românilor peste 10 libere, acordate prin lege, în calcul fiind luate zilele libere care cad în timpul săptămânii. E de așteptat ca anul acesta Guvernul să intervină, din nou, cu o „punte” între sărbătoarea Paștelui și mini-vacanța de 1 Mai.

În mod tradițional, 1 și 2 ianuarie, marți și miercuri, sunt primele două zile libere din 2019.  Luna ianuarie aduce încă o zi liberă, mai spre sfârșit – pe 24 ianuarie, când este marcată Ziua Unirii Principatelor Române, eveniment cunoscut și ca „Unirea Mică”.

În februarie și martie nu e prevăzută nicio zi liberă suplimentară.

Ajungem la aprilie: Paștele ortodox va fi sărbătorit în data de 28 a lunii. Așadar, Vinerea Mare, care cade pe 26 aprilie, va fi liberă – și , ca de obicei, la fel și a doua zi de Paște, luni, 29 aprilie. Teoretic, românii ar trebui să se întoarcă la muncă marți, în a treia zi de Paște, pentru că miercuri va fi 1 Mai, din nou, o zi liberă. Aici e posibil ca Guvernul să intervină cu o nouă „punte”, adică să declare și a treia zi de Paște (marți, 30 aprilie), zi liberă.

Următoarele zile libere legale: 1 iunie, de Ziua Copilului și pe 17 iunie, a doua zi de Rusalii. Vor urma: 15 august, Adromirea Maicii Domnului, 30 noiembrie, Sfântul Andrei, octrotitorul României – și zilele aferente sărbătorilor de iarnă.